Obavijesti Video Pretražite Navigacija
SANJA JURIŠIĆ IZ POLJSKE

Očaj i tuga na graničnom prijelazu: "Susreli smo i jednog Hrvata koji tu danima kuha za izbjeglice"

Aktualno Galerija Sanja Jurišić Sanja Jurišić Foto: DNEVNIK.hr Noć izbjeglica na poljskoj granici - 1 Noć izbjeglica na poljskoj granici - 1 Foto: DNEVNIK.hr Noć izbjeglica na poljskoj granici - 2 Noć izbjeglica na poljskoj granici - 2 Foto: DNEVNIK.hr Noć izbjeglica na poljskoj granici - 3 Noć izbjeglica na poljskoj granici - 3 Foto: DNEVNIK.hr +1 Noć izbjeglica na poljskoj granici - 4 Galerija 1/6 >>
Izbjeglički val zahvatio je Europu, a egzodus izbjeglica najgori je od Drugog svjetskog rata. Najviše Ukrajinaca je u Poljskoj, njih gotova dva miljuna. Nezapamćena humanitarna kriza mnoge je ujedinila. U Poljsku stižu volonteri sa svih strana svijeta.

U Poljskoj se nalazi reporterska Sanja Jurišić koja za Dnevnik Nove TV prati izbjegličku krizu.

"Na graničnom prijelazu Medyka, dnevno u Poljsku uđe 20-ak tisuća ljudi. Pretežno žene i djeca. Muškarci ako i prijeđu granicu, ostave obitelj i vraćaju se. Dosad se iz Poljske u Ukrajinu, od početka rata, vratilo 220 tisuća muškaraca", navela je.

Volonteri vrijedno i spremno dočekuju izbjeglice. "A na granici izbjeglice dočekuju rijeke volontera, iz Škotske, Engleske, Njemačke... Susreli smo i jednog Hrvata koji tu danima kuha za izbjeglice. I svi nam kažu isto - drago im je što mogu pomoći, ali bi voljeli da sve ovo napokon prestane. Da se i Ukrajinci vrate svojim kućama u miru", dodala je.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Napredak vide i u SAD-u Neočekivani obrat u pregovorima? "Rusija već počinje konstruktivno razgovarati"

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Nesreća u Italiji VIDEO Autobus s desecima Ukrajinaca sletio s ceste i prevrnuo se: Poginula jedna osoba, ima i ozlijeđenih

No, problemi ne prestaju. "I dalje, uz svu ovu silnu energiju i ljubav, postoji i onaj problem smještaja ljudi. Neki gradovi pucaju po šavovima, i to je zadatak s kojim se Poljska, ali i druge zemlje u Europi moraju ozbiljno suočiti", objasnila je Jurišić.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

 


 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene