Obavijesti Video Pretražite Navigacija
bivši predsjednik Skupštine UN-a

Može li diplomacija spriječiti prijetnju kemijskim oružjem? "Više bih se bojao radijacije od projektila koji se bacaju na Ukrajinu"

Aktualno Galerija Srđan Kerim - 1 Srđan Kerim - 1 Foto: DNEVNIK.hr Srđan Kerim - 2 Srđan Kerim - 2 Foto: DNEVNIK.hr Srđan Kerim - 3 Srđan Kerim - 3 Foto: DNEVNIK.hr Srđan Kerim - 4 Srđan Kerim - 4 Foto: DNEVNIK.hr +0 Marko Balen Galerija 1/5 >>
Rusija je šokirala svijet invazijom na Ukrajinu, a sada se strahuje da bi mogla upotrijebiti kemijsko ili biološko oružje.

Zapadni političari kažu da je opasnost realna, osobito nakon što je Rusija optužila SAD i Ukrajinu da imaju tajne laboratorije. Zapad je to protumačio kao - rusko pripremanje terena.

A može li se spriječiti prijetnja uporabe kemijskoga oružja diplomatskim putem - odgovor je za Dnevnik Nove TV Marku Balenu dao Srđan Kerim, bivši predsjednik Skupštine UN-a.

"Samo znam da bi korištenje kemijskog oružja u ovom slučaju bilo još jedno kršenje međunarodnog prava i konvencija koje su potpisale i Rusije i sve zemlje članice Ujedinjenih naroda. Više bih se bojao radijacije koja se može emitirati od projektila koji se nemilice bacaju na Ukrajinu", naveo je.

Potrebna je upotreba diplomacije da se rat završi. "EU čini sve što može putem sankcija i drugih mjera. Međutim, je li to dovoljno da bi se rat prekinuo koji je užasan, razarajući i od kojeg trpi cijela Europa. Vidjeli smo to nedavno i incidentom u Zagrebu. Bojim se da se ne dogodi još koji takav incident dok traje ovaj rat i zbog toga smatram da treba iskoristiti sva moguća sredstva, ali ponajviše diplomatska da bi se rat prekinuo", komentirao je.

Pročitajte i ovo Što znamo o srušenoj letjelici - 1 Istraga u tijeku Izvor iz MORH-a: Pronađena je aviobomba teška do 120 kilograma, eksplodirala je pod zemljom

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna NOVA RUNDA PREGOVORA Rusija je blokirala Ukrajinu na Crnom moru? Zelenski traži zabranu leta: "Ruske rakete mogle bi padati po zemljama NATO-a"

O okončanju rata može se samo nagađati. "Amerika je mobilizirala Opću skupštinu, što inače ne radi, da bi osudila agresiju Rusije nad Ukrajinom. Time je uključila UN u taj proces. Ja bih išao korak dalje i rekao nešto što dosad nisam čuo - generalni tajnik UN-a se pod hitno treba uključiti u razgovore diplomacije na relaciji Moskva-Kijev-Washington-Bruxelles jer mu je to dužnost, očuvanje mira i sigurnosti u svijetu", objasnio je te dodao da je Antonio Guterres postavljen za tajnika glasom Ukrajine, Rusije, SAD-a i drugih članica.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

 


 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene