Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Reeker kritizira

SAD kritiziraju čelnike BiH: '2012. je bila godina propuštenih prilika'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Visoki američki dužnosnik zadužen za zapadni Balkan oštro je u srijedu kritizirao čelnike Bosne i Hercegovine, kazavši da moraju staviti interese zemlje ispred svojih osobnih.

'Godina 2012. bila je godina propuštenih prilika i razočaranja, ne samo za nas prijatelje BiH nego i za narod. Vođe BiH bez obzira na njihovu etničku i stranačku pripadnost moraju ostaviti po strani svoje osobne agende i usredotočiti se na pokretanje zemlje prema euroatantskoj budućnosti', rekao je Philip Reeker, pomoćnik zamjenika američke državne tajnice koji je zadužen za zemlje jugoistočne Europe.

On je rekao da su političari 'protratili cijelu prošlu godinu', mijenjenjem najprije vlade na državnoj razini, a sada vlade Federacije BiH te je izrazio nadu da će federalna vlada biti brzo formirana.

'Važno je da političari shvate da se ne mogu osloniti na međunarodnu zajednicu da riješi sve njihove probleme', rekao je Reeker osuđujući 'političke igre, retoriku koja razdvaja, koja odvlači pozornost s pravih problema'.

Pročitajte i ovo Preminuo rudar u rudniku Mramor kod Tuzle Neizmjerna tuga Akcija spašavanja završila tragično: Iz rudnika Mramor izvučeno tijelo rudara Milorad Dodik Rizik na Balkanu Američki obavještajci strahuju zbog Dodika: "Njegovi potezi mogu dovesti do nasilnih sukoba, mirovne snage bile bi nadvladane"

>> SAD pozdravlja susret premijera Hrvatske i Srbije

Čelnici se trebaju okrenuti rješavanju ekonomskih pitanja, otvaranju radnih mjesta, rekao je Reeker, dodajući da zadaće ne političkom planu nisu osobito zahtjevne. Pitanje poput provedbe presude u slučaju Sejdić-Finci ili pitanje vojne imovine doista nisu velika mudrost, ali čelnici se ne pomiču naprijed, kazao je američki dužnosnik.

Istaknuo je da su Sjedinjene Države spremne pomoći u naporima na reformi Federacije BiH, ali da to prije svega moraju obaviti tamošnji čelnici.

'Sjedinjene Države, naše veleposlanstvo u BiH, spremno je poduprijeti lokalne napore kako bi se razmotrila reforma Federacije, kako bi vlada Federacije bolje funkcionirala. Iz BiH čujem da glasove da se nešto mora učiniti na reformi Federacije. Ako ustav, institucije, vlada ne ispunjavaju potrebe građana onda treba poduzeti korake da se to ostvari. Mi želimo podržati te napore, ali to moraju obaviti tamošnji čelnici', rekao je Reeker, koji je u State Departmentu zadužen za Hrvatsku, BiH, Srbiju, Crnu Goru, Kosovo, Makedoniju i Albaniju.

Reeker je u intervjuu kojega je u srijedu u Bruxellesu video vezom dao trima novinskim agencijama u BiH također kazao kako će stanje u toj zemlji i dalje biti podjednako važno za administraciju predsjednika Obame s Kerryjem na čelu State Departmenta. 'Senator Kerry ima veliko iskustvo. Bio je 28 godina senator, a sve to vrijeme je pratio događanja na zapadnom Balkanu, posebice u BiH', kazao je Reeker.

Govoreći u intervjuu o preustroju Federacije BiH on je ponovio kako SAD kao ni ostatak međunarodne zajednice ne kane iznijeti svoj plan nego očekuju dogovor lokalnih čelnika o mogućem rješenju za promjene u FBiH. 'Ono što možemo ponuditi su resursi da bi se omogućila ova vrsta razgovora. Mislim da ćemo nastaviti davati potporu stručnjacima koji mogu razgovarati o tome, a kasnije tijekom proljeća možemo financirati i podržati neku vrstu konferencije', kazao je Reeker.

Zamjenik pomoćnika američke državne tajnice istodobno je kritizirao ponašanje i izjave predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika. Na novinarski upit o Dodikovim tvrdnjama da mu međunarodna zajednica priprema neku vrstu 'arapskog proljeća' ne bi li ga svrgnula s vlasti, Reeker je odgovorio kako je bio bio zapanjen čudnim tonom i odvlačenjem pazornosti teorijama zavjere na koje je Dodik fokusiran.

'Ove ideje su apsurdne', kazao je američki diplomat dodajući kako nije nikakva tajna da SAD pomažu nevladin sektor u BiH no ne biraju političke lidere.

'Ja doista ne vjerujem da građani u RS-u ili u cijeloj BiH 'padaju' na ovakve lude i sve više čudne izjave i retoriku. Nadam se da će se Dodik fokusirati na posao i da će biti spreman rješavati stvarna i bitna pitanja tako da ne izgubimo još jednu godinu u stagnaciji kao što je to bilo u 2012', zaključio je Reeker.

Osim stanjem u BiH, Reeker je u Bruxellesu izrazio razočaranje i stanjem u Albaniji, gdje se u predizbornoj kampanji za parlamentarne izbore 'koristi nacionalistička retorika'.

Kada je riječ o Srbiji i Kosovu, on je istaknuo važnost dijaloga koji se vodi pod pokroviteljstvom EU-a. Rekao je da je sljedećih nekoliko mjeseci ključno za daljnji napredak i da se to razdoblje mora iskoristiti. Posebice je spomenuo potrebu rješenja za sjever Kosova i ukidanje srpskih paralelnih struktura u tom dijelu Kosova.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene