Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Rizik na Balkanu

Američki obavještajci strahuju zbog Dodika: "Njegovi potezi mogu dovesti do nasilnih sukoba, mirovne snage bile bi nadvladane"

Milorad Dodik
Milorad Dodik Foto: Afp
Sigurnosne službe Sjedinjenih Država smatraju da bi Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske mogao pokrenuti odcjepljenje i izazvati sukobe već ove godine.

Ured direktora Nacionalne obavještajne službe Sjedinjenih Država objavio je dokument, godišnje izvješće u kojemu se međuostalim priča i o sigurnosti na Balkanu.

"Zapadni Balkan vjerojatno će se suočiti s povećanim rizikom od lokaliziranog međuetničkog nasilja tijekom 2024. godine. Nacionalistički lideri vjerojatno će pogoršati napetost zbog svoje političke prednosti i vanjskih aktera, ojačat će i iskoristiti etničke razlike kako bi povećali ili zaštitili svoj regionalni utjecaj ili osujetili veće integracije Balkana u EU ili euroatlantske institucije", prenosi Klix.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Gusti dim VIDEO Pogledajte dramatične snimke velike eksplozije u Moskvi: Oglasilo se ministarstvo za izvanredne situacije

Najveću opasnost Amerikanci vide u Bosni i Hercegovini tj. predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku.

"Čelnik bosanskih Srba Milorad Dodik poduzima provokativne korake kako bi neutralizirao međunarodnu zajednicu i nadzor u Bosni i osigurao de facto odcjepljenje za svoju Republiku Srpsku. Njegovo djelovanje moglo bi potaknuti vođe bošnjačkog (bosansko-muslimanskog) stanovništva da osnaže vlastite kapacitete i zaštite svoje interese i tako eventualno dovesti do nasilnih sukoba koji bi mogli nadvladati mirovne misije snage", upozorava se.

Pročitajte i ovo Premijer o EPPO-u - 4 Obnova i krađe Plenković i ministri upitani o EU tužiteljstvu dali identičan odgovor: "Razumijete koliko je to sumanuto?"

Drugim riječima, smatraju da bi Dodik mogao krenuti u odcjepljenje već ove godine, a da ne postoje dovoljno jaki faktori koji bi ga u tome sprječili. Objašnjava se da odnosi bez obzira na to jesu li utemeljeni na domaćim nemirima, ekonomskom nezadovoljstvu ili izazovima upravljanja mogu potaknuti cikluse nasilja, pobuna i unutarnjih sukoba.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene