Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prvih 11 mjeseci

SAD: Izgubljeno dva milijuna radnih mjesta

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Izabrani američki predsjednik Barack Obama iznio je do sada najdetaljniji prikaz svog plana za gospodarski oporavak SAD, koji bi kombinacijom širokih državnih ulaganja i poreznih olakšica u vrijednosti oko 700 milijardi dolara, trebao pridonijeti oživljavanju gospodarstva zahvaćenog recesijom.

U svojoj tjednoj radio i video poruci naciji, ispred oporbene Demokratske stranke, Obama je predstavio 'Američki plan oporavka i reinvestiranja'. Pet glavnih ciljeva tog plana, po njegovim su riječima: 

- udvostručenje proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora
i povećanje energetske djelotovornosti javnih zgrada
- obnova dotrajalih cesta, mostova i škola
- kompjutorizacija zdravstvenog sustava
- moderniziranje učionica, laboratorija i knjižnica te 
- porezne olakšice za radnike.

Pročitajte i ovo Bombardiranje Ukrajine Dvije godine sukoba Rat koji je razorio živote i promijenio zemlju ne posustaje: "Nismo očekivali da će ih biti toliko" Euro - 3 13 mjeseci Život uz euro nekima zvuči kao iz bajke, a drugima kao iz vica: Tko je napunio blagajnu, a tko preživljava?

'Ekonomisti sa svih strana političkog spektra se slažu da se bez brzog i smjelog djelovanja, možemo suočiti s još dubljim gospodarskim opadanjem', rekao je Obama. 'Zato trebamo Američki plan oporavka i reinvestiranja, koji neće samo kratkročno stvoriti radna mjesta, već će dugoročno potaknuti gospodarski rast i konkurentnost'. Glavni cilj plana je stvoriti tri milijuna novih radnih mjesta, od čega većinu u privatnom sektoru, rekao je Obama. 

Izgubljeno dva milijuna radnih mjesta

Dok se Obama priprema preuzeti Bijelu kuću 20. siječnja, Amerika se suočava s nizom teških gospodarskih izazova. Gotovo dva milijuna radnih mjesta izgubljeno je u prvih 11 mjeseci 2008., a konačni vladini podaci o zaposlenosti u 2008. bit će objavljeni u 2008. Ulagači su pretrpjeli najveće gubitke na dionicama od Velike depresije 1930-ih. Na Wall Streetu je tijekom 2008. izgubljeno gotovo sedam bilijuna dolara u tržišnoj vrijednosti dionica.

>> Budući regulatori financijskog tržišta

Gotovo sve američke savezne države suočene su s proračunskim manjkom, zbog čega mnoge smanjuju kritično važne službe i podižu poreze. Obama je ranije najavljivao da će njegov paket gospodarskih poticaja uključivati i dio sredstava za program državnog zdravstvenog osiguranja Medicaid, te za naknade nezaposlenima i bonove za hranu.

Obama u tjednoj poruci naciji nije spominjao cijenu svog paketa gospodarskih poticaja, no njegovi pomoćnici su ranije najavili da se radi o 675 do 775 milijardi dolara. Obama je danas potvrdio da će idućega tjedna s demokratskim i republikanskim čelnicima u Kongresu razgovarati o svom planu, koji bi se trebao naći na raspravi u Kongresu ubrzo nakon inauguracije.

Michelle Obama s kćerima stigla u Washington 

Michelle Obama i njezine dvije kćeri stigle su u Washington, ranije od Baracka Obame, izabranog predsjednika SAD. Ženski dio buduće predsjedničke obitelji stigao je u svoj privremeni dom u hotelu Hay-Adams, blizu Bijele kuće vrlo diskretno, izbjegavši novinarske ekipe koje su dežurale u blizini. Obamini suradnici potvrdili su dolazak tek kad su se Michelle i kćerke prijavile u hotelu. 

>> U Bijeloj kući tek nakon inauguracije

Obitelj Obama preseljava se iz Chicaga u Washington znatno prije predsjedničke inauguracije 20. siječnja, kako bi kćeri Sasha (7) i Malia (10), mogle u ponedjeljak krenuti u privatnu školu Sidwell Friends, kazali su pomoćnici. Školu Sidwell Friends pohađala su i djeca drugih američkih političara, uključujući Chelsea Clinton i Al Gorea III.

Obitelj Obama odsjest će u prestižnom Hay-Adams hotelu jer je službena vladina rezidencija za goste Blair House u potpunosti zauzeta do 15. siječnja, objavila je Busheva administracija. Blair House, koja se nalazi nasuprot Bijeće kuće, tradicionalno služi kao rezidencija izabranih predsjednika prije preuzimanja dužnosti. Obamini će se u Blair House preseliti 15. siječnja i u njoj će ostati do inauguracije 20. siječnja kada ulaze u Bijelu kuću.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene