Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Odluka donesena!

Obama imenovao buduće regulatore financijskog tržišta

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Novoizabrani američki predsjednik Barack Obama imenovao je tri nova člana svog gospodarskog tima, obećavajući 'oštre mjere protiv kulture pohlepe i spletkarenja', koja je dovela do krize na američkim financijskim tržištima.

Obama je na konferenciji za tisak u Chicagu objavio imenovanje regulatorice financijske industrije Mary Schapiro (53) na čelo Komisije za vrijednosnice i burze (SEC).

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Gordon Brown poziva na stabiliziranje međunarodnih financijskih tržišta Slika nije dostupna Bush o intervencijama vlade na financijskim tržištima

Bivši zamjenik ministra financija Gary Gensler (51), bit će predsjednik Komisije za trgovanje robnim terminskim transakcijama (CFTC), a ekonomski savjetnik nekadašnjeg predsjednika Billa Clintona, Daniel Tarullo (57), popunit će upražnjeno mjesto u upravom odboru središnje banke - Federalnih rezervi (FED).

Obama je kritizirao etiku prisutnu na Wall Streetu i deregulaciju financijskog tržišta koju je provela administracija predsjednika Georgea W. Busha.

'Umjesto da dopustimo interesima da određuju gospodarska mjerila i da predsjednici uprava bježe s neumjerenim 'zlatnim padobranima', mi ćemo osigurati otvorenost, odgovornost i transparentnost na našim burzama', rekao je Obama.

'Umjesto imenovanja ljudi koji preziru regulaciju, ja ću osigurati da naše regulatorne agencije vode pojedinci koji su spremni i voljni provoditi zakone'. 

Obama želi zadovoljne Amerikance

Obama je najavio da će ojačati regulaciju, obnavljujući i propise i sustave, kako bi se prilagodili zahtjevima modernih financijskih tržišta. Među mogućim promjenama je i udruživanje SEC-a i CFTC-a, koje imaju nadležnost nad više od pet trilijuna dolara imovine s kojom se trguje na burzama.

Obama je posebno istaknuo ulogu SEC-a u iskorjenjivanju prijevara na financijskom tržištu. On je ukazao na slučaj Bernarda Madoffa, optuženog da je vodio 'financijsku piramidu' od 50 milijardi dolara, u kojoj su izigrani ulagači iz SAD i cijelog svijeta.

Sadašnji predsjednik SEC-a Christopher Cox izjavio je ovoga tjedna kako je agencija propustila reagirati na 'vjerodostojne i konkretne' optužbe protiv Madoffa koje su stizale još od 1999.

'Zanemarili smo dužnost. Amerikanci su sada nezadovoljni, jer tamo nije bilo puno zrelog nadzora', rekao je Obama. Sva tri imenovanja koja je objavio u četvrtak podliježu potvrdi američkog Senata.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene