Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vraća se u Iran

SAD iranskog znanstvenika ipak držao protiv volje?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iranski nuklearni znanstvenik Amiri Shahram trebao je otputovati iz Washingtona za Iran, izvijestio je CNN pozivajući se na diplomatske izvore.

Iranskog su znanstvenika prema tvrdnjama Teherana oteli američki agenti, dok Washington tvrdi da je on dobrovoljno boravio u SAD-u. Glasnogovornik iranskog ministarstva vanjskih poslova Ramin Mehmanparast rekao je u Teheranu da je Amiri napustio američko tlo i da se preko treće zemlje vraća u Teheran, gdje će otkriti okolnosti boravka u SAD-u. The Washington Post istodobno je izvijestio da bi Shahram trebao otputovati za Iran iz newyorške zračne luke Kennedy, letom Turkish Airlinesa.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Napad kod Teherana Ubijen otac iranskog nuklearnog programa, izrešetali ga u štićenom vozilu. Vlasti poručuju: "Ovo je čin terorizma, osvetit ćemo ga" Slika nije dostupna "Trebamo se zabrinuti" Đikić o porastu broja zaraženih: "U ozbiljnoj smo situaciji, a najgora je greška dopuštanje da noćni klubovi rade"

Amiri, istraživač teheranskog Sveučilišta Malek Ashtar, tajanstveno je nestao u lipnju 2009. tijekom hodočašća u Saudijskoj Arabiji, prema iranskim medijima. Iranska vlada optužila je SAD za umiješanost u Amirijev nestanak, rekavši da je istraživač otet silom kako bi odao podatke o nuklearnom programu Teherana. U posljednjih mjesec dana, na internetu su se pojavile dvije snimke čovjeka koji se predstavlja kao Amiri, u kojima tvrdi kako je pobjegao od američkih agenata te da se skriva u saveznoj državi Virginiji. U jednoj od snimaka, postavljenom 30. lipnja na internet, a datiranom s 14. lipnja, isti čovjek je rekao da je protiv volje u SAD-u, te kako strahuje da će biti otkriven i ponovno uhićen.

Uspio pobjeći američkim agentima?

'Ja sam Shahram Amiri, sin Islamske Republike Iran, koji je uz Božju pomoć uspio u bijegu od američkih agenata sigurnosti u državi Virginiji. Privremeno sam na sigurnom mjestu i nastojim načiniti ovaj video, ali je sasvim moguće da ubrzo ponovno budem uhićen od američkih agenata sigurnosti', rekao je Amiri dodajući kako 'nije slobodan' te da se ne smije javiti obitelji i prijateljima. The Washington Post tvrdi da je Amiri u ponedjeljak izašao iz taksija ispred iranske diplomatske misije u Washingtonu, koja je u sklopu pakistanskog veleposlanstva, i zatražio povratak kući. Amiri je rekao dužnosnicima da su ga oteli američki obavještajci te da je većinu prošle godine proveo u Tucsonu, u Arizoni, gdje je ispitivan o nuklearnim ambicijama Irana.

>> SAD: Nismo oteli iranskog nuklearnog znanstvenika

Amirijevo pojavljivanje bilo je jednako tajanstveno kao i njegov nestanak, a uslijedilo je samo tjedan dana nakon objave niza video snimki na internetu, koje su cijeli slučaj učinile još intrigantnijim. Amiri na jednoj od snimaka tvrdi da su ga oteli agenti CIA-e, a na drugoj da je u SAD došao zbog doktorata, navodi Post. Prema dužnosniku upoznatim s podacima koje je Amiri dao misiji, njegova molba za oslobađanje uslišana je kada je dovezen pred zgradu u Washingtonu, gdje predstavnici Irana rade u prostoru koji službeno pripada veleposlanstvu Pakistana.

Amiri je izjavio za iransku televiziju da je njegova 'otmica sramotan čin za Ameriku', dodajući kako je bio pod 'golemim psihičkim pritiskom i nadzorom naoružanih agenata u proteklih 14 mjeseci'. Američki dužnosnici osporavaju njegove tvrdnje, inzistirajući da je dobrovoljno prebjegao i pružio vrijedne informacije o iranskom nuklearnom programu. Državna tajnica Hillary Clinton rekla je novinarima da je Amiri uvijek mogao slobodno otići. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene