Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Bio je na hodočašću'

SAD: Nismo oteli iranskog nuklearnog znanstvenika

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sjedinjene Države u utorak su opovrgle medijska izvješća o navodnoj otmici iranskog nuklearnog znanstvenika, koji se nalazio u Saudijskoj Arabiji.

'Na temelju medijskih izvješća, ta je osoba bila u Saudijskoj Arabiji. Ako je pitanje je li SAD oteo iranskog znanstvenika u Saudijskog Arabiji, odgovor je ne', rekao je glasnogovornik State Departmenta Philip Crowley na brifingu za novinare. Na dodatno pitanje je li ga SAD oteo bilo gdje, ponovio je 'ne'. Crowley je kazao da je, koliko zna po medijskim izvješćima, ta osoba bila na hodočašću u Saudijskoj Arabiji. Odbio je komentirati nalazi li se sada u SAD-u, dodajući kako osobno ne zna gdje se on nalazi.

Pročitajte i ovo Ispaljene rakete Napad VIDEO Pet raketa ispaljeno je iz Iraka prema bazi američke vojske u Siriji Izraelske rakete pogodile lokaciju u Iranu Iz minute u minutu Šef NATO-a oglasio se o ratu na Bliskom istoku; Iranski ministar: "Izraelski dronovi nisu prouzročili štetu..."

Ministarstvo vanjskih poslova u Teheranu u utorak je objavilo da su iranskog nuklearnog znanstvenika Shahrama Amirija 'otele obavještajne službe SAD-a i Saudijske Arabije'. Iranska državne televizija u ponedjeljak je emitirala video snimku, na kojoj Shahram Amiri kaže da su ga u lipnju 2009. na hodočašću u Meku oteli pripadnici obavještajnih službi SAD-a i Saudijske Arabije. TV je izvijestila da je snimka načinjena u travnju ove godine u Tusconu, u američkoj saveznoj državi Arizoni.

Iran je u utorak najavio da će koristiti pravne kanale kako bi osigurao oslobađanje Shahrama Amirija, ali da neće s Obaminom administracijom raspravljati o njegovoj razmjeni za tri američka državljana koja su ilegalno prešla iransku granicu. Troje mladih Amerikanaca, Shane Bauer, Josh Fattal i Sarah Shourd, uhićeni su u srpnju 2009, kad su tijekom planinarskog izleta u Iraku, prešli iransku granicu. Svi apeli da ih se oslobodi, uključujući i nedavni posjet njihovih majki u iranskom zatvoru, ostali su bez učinka. Iran tvrdi da je riječ o špijunima i najavljuje da će im suditi. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene