Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Potpisuju ugovore

Branko se ukrcao na direktan let: "Sve se odigralo vrlo brzo – u jednom danu postao sam ruski vojnik"

Mobilni punkt za regrutaciju u Moskvi
Mobilni punkt za regrutaciju u Moskvi Foto: Afp
Iscrpljena ruska vojska u očajničkoj je potrazi za svježom snagom u svojim redovima. Na bojišnice u Ukrajini ruske vlasti šalju strance, a posljednjih mjeseci intenzivirali su regrutiranje srpskih državljana koje dovode u Moskvu i s njima potpisuju ugovore o služenju za rusku vojsku.

Još početkom rujna Srbin Branko ukrcao se na direktan let iz Beograda za Moskvu. Nekoliko dana kasnije, s još trojicom sunarodnjaka, prevezen je u centar za novačenje u Krasnogorsku, u predgrađu Moskve. Skupina je tamo potpisala ugovor s ruskom vojskom.

"Sve se odigralo vrlo brzo – u jednom danu postao sam ruski vojnik. Sada čekam da me pošalju u Ukrajinu", rekao je Branko u prepisci za Telegram, zahtijevajući anonimnost.

Branko je dio posljednjeg regrutacijskog vala u kojemu su državljani Srbije dovedeni kako bi ojačali ruske trupe iscrpljene borbama koje na ukrajinskoj bojišnici traju već godinu i pol.

Izmijenili zakone

Britanski Guardian piše kako ruske vlasti planiraju regrutirati na stotine Srba kako bi ojačali vojne redove. Od početka rusko-ukrajinskog sukoba, Rusija je izmijenila niz zakona da bi stranim državljanima olakšala pridruživanje vojsci. Ruski predsjednik Putin ubrzo nakon izbijanja rata na sastanku u Kremlju naglasio je da treba pomoći strancima da se uključe u njihove snage. Tada je potpisao i uredbu kojom se skraćuje minimalno trajanje ugovora pod kojim stranci služe vojsku u Rusiji, sa pet na godinu dana.

Pročitajte i ovo Hezbolah Situacija vrije Naoružavaju se do zuba! Imaju projektile, topničke granate, bespilotne letjelice: Jedna kobna pogrešna procjena "Božje stranke" mogla bi izazvati krvavi požar

Srbija, već 11 godina u statusu kandidata za članstvo u Europskoj uniji, vodi unutarnje ideološke borbe kako bi napokon pomirila povijesno bliske veze s Rusijom nasuprot modernih težnji da se približi euroatlantskim integracijama. Ta se podjela posebno produbila nakon ruskog napada na Ukrajinu jer mnogi Srbi simpatiziraju Rusiju i podupiru njezine vanjskopolitičke aktivnosti. Naročito ju podupiru srpske ultranacionalističke skupine koje su u nekoliko navrata ulicama gradova marširale u znak podrške toj zemlji.

Rastu tenzije

Broj Srba koji su dosad završili u ruskoj vojsci još nije toliko značajan da bi utjecao na situaciju na bojišnici, no aktivnosti Kremlja dodatno dižu tenzije i zatežu odnose sa Srbijom, jednim od rijetkih ruskih zapadnih saveznika.

Davor Savičić, jedan je od prvih srpskih državljana koji su se 2014. priključili ruskoj vojsci, nakon aneksije poluotoka Krima. Savičić je bio povezan i s paravojnom grupom Wagner, a navodno se u njihovim redovima ranije borio i u Siriji.

Pročitajte i ovo Napadi na Gazu - 1 Rat na Bliskom istoku VIDEO/FOTO Izrael uhitio Hamasove operativce, u napadima na Gazu ubijeno 1500 djece: "Bebe su spavale u svojim kućama, a onda je došao udar"

Kremlj bez komentara

O regrutaciji Srba u rusku vojsku pisao je i BBC. Navodno postoji i snimka sa sastanka Savičića i ruskih dužnosnika gdje se govori o planovima da on osobno pridobije oko 1000 muškaraca iz Srbije kako bi oformio svoju postrojbu i priključio je 106. zračnoj diviziji u kojoj je ranije služio.

Rusko ministarstvo obrane ove navode nije komentiralo.

Antiratna ruska zviždačka skupina Orden Respubliki s Guardianom je podijelila popis 13-orice Srba koji su se ruskoj vojsci priključili unazad mjesec i pol.

Pročitajte i ovo Spomenik Draži Mihailoviću Pristaše i prosvjednici U Beogradu otvorena spomen-soba i otkriven spomenik četničkom vojvodi Draži Mihailoviću

Jedan od njih za Guardian je rekao kako ih je zasad između 60 i 70 te naglasio da se na taj potez odlučio iz ideoloških razloga dok je vojnička plaća imala "sporednu ulogu".

Organizacijska tajna

Sve to dignulo je tenzije na relaciji Beograd – Moskva. Prošlog siječnja srpski predsjednik Aleksandar Vučić ljutito je reagirao na nacionalnoj televiziji nakon što su ruski mediji objavili snimku Srba koji treniraju uz bok pripadnicima Wagner grupe u Ukrajini.

"Zašto vi iz Wagnera pozivate naše državljane da vam se pridruže kada znate da je to protiv pravila?“, kazao je tada Vučić referirajući se na zakone koji Srbima zabranjuju da se uključuju u vanjske sukobe. Onima koji se ipak uključe, u domovini prijeti kazneni progon.

Pročitajte i ovo Ilustracija Nakon više od 20 godina Svijetu prijeti nova katastrofa: Rusija donijela ključnu odluku o nuklearnim pokusima

"Koliki je njihov točan broj i u koje su aktivnosti točno uključeni, ostaje organizacijska tajna", kazao je za Guardian Viktor Zaplatin, ruski ratni veteran koji je nakon 2014. bio uključen u osposobljavanje srpskih volontera za rusku vojsku.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene