Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Posljedice rata

Ponovno kontrole na granicama: "RH mora podignuti razinu pripravnosti. Ne bih rekao da smo meta, ali naši interesi mogu biti ugroženi"

Aktualno Galerija Hrvatska pojačava sigurnost na granicama - 1 Hrvatska pojačava sigurnost na granicama - 1 Foto: DNEVNIK.hr Hrvatska pojačava sigurnost na granicama - 2 Hrvatska pojačava sigurnost na granicama - 2 Foto: DNEVNIK.hr Ilustracija Ilustracija Foto: DNEVNIK.hr Hrvatska pojačava sigurnost na granicama - 4 Hrvatska pojačava sigurnost na granicama - 4 Foto: DNEVNIK.hr +1 Hrvatska pojačava sigurnost na granicama - 5 Galerija 1/6 >>
Čini se da bi Slovenija već od četvrtka mogla uvesti kontrole na granici s Hrvatskom i tako suspendirati Schengen. Odgovor je to na stupanj pripravnosti zbog terorizma u Bruxellesu i Francuskoj, a sve se to promatra i u Hrvatskoj.

I Hrvatska u stanju budnosti zbog opasnosti od terorizma jer kontrole sa Slovenijom uvodi Italija, a Hrvatska, kao čuvarica europskih granica, domino efekt ne može izbjeći. Naime, kako je potvrđeno Dnevniku Nove TV, očekuje se i da Slovenija suspendira Schengen, odnosno uvede kontrole i na granici s Hrvatskom.

"Treba biti dosta oprezan kada je u pitanju terorizam. On nema nacionalni karakter i sve relevantne institucije zemlje u EU-u moraju biti spremne da bi sigurnost građana mogla biti zajamčena. Hrvatska policija radi svoj posao i policija je spremna na sve moguće scenarije", rekao je ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman.

Pročitajte i ovo Nekretnine - 3 Ovo morate znati Planirate kupiti nekretninu? Ovo obavezno provjerite prije no što krenete u investiciju

Premijer nekoliko sati ranije uvjerava da je stanje u redu, no poziva na oprez.

"Terorizam, ekstremizam, munjevito se nastavlja na ovakva zbivanja i zato je ključno da sve naše sigurnosne službe budu budne i da prate sigurnosnu situaciju intenzivnije nego što je to u normalnim okolnostima", istaknuo je Andrej Plenković.

U svibnju su, nakon anonimne telefonske prijetnje premijeru i Vladi, duge cijevi bile ispred već okovanog Markovog trga. Sada je Hrvatska otvoreno stala uz Izrael, što je po mišljenju predsjednika države, nepotrebno.

"Treba biti oprezan u Hrvatskoj i podići razinu spremnosti i opreza, a ne opasnosti. To je u skladu s 'opreza nikad dosta', ali normalan život na koji smo navikli ne smijemo zakočiti bez valjanog razloga. U tom prostoru treba balansirati i držati se nekakve ravnoteže", smatra Zoran Milanović.

Hrvatska je sigurna, ali ne i imuna

Hrvatska je sigurnija od drugih zemalja, ali ne i imuna, istaknuo je stručnjak za sigurnost Gordan Akrap.

"RH mora podignuti razinu pripravnosti i spremnosti i preventivnog djelovanja. Ne bih rekao da smo meta, ali naši interesi mogu biti ugroženi ukoliko potencijalni napadač prosudi da smo mi meta koja bi mogla najlakše postići ispunjenje njihovih ciljeva, ukoliko se ne branimo koliko bi se trebali braniti", objasnio je.

Pročitajte i ovo Palestinsko-izraelski sukob - 10 Štite saveznika SAD uložio veto na rezoluciju UN-a kojom se tražio prekid sukoba između Izraela i Hamasa

Europa, tako i Hrvatska, dodaje, ne radi razliku od legalnih i ilegalnih migramata, a ona može biti od životne važnosti.

"Ne bi se smjelo dogoditi da na teritorij EU-a ulaze osobe za koje ne možete pouzdano, sigurno i nedvojbeno utvrditi identitet", rekao je.

Upravo su još u utorak Dnevniku iz SOA-e potvrdili da je razina budnosti podignuta i kad je riječ o migrantima i o regiji.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene