Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tragedija u Rusiji

Guverner oblasti u kojoj je u požaru poginulo 41 dijete podnio ostavku: "Ovo je jedina prava odluka"

U požaru u trgovačkom centru poginulo 41 dijete (Foto: AFP)
U požaru u trgovačkom centru poginulo 41 dijete (Foto: AFP) Foto: Afp
Guverner Kemerovske oblasti Aman Tulejev podnio je u nedjelju ostavku, tjedan dana nakon požara u trgovačkom centru u glavnom gradu te oblasti u kojemu su poginule 64 osobe, među kojima 41 dijete.

"Podnio sam ostavku ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu", rekao je guverner na trominutnoj videosnimci koju je objavio njegov ured.

Pročitajte i ovo Požar u Rusiji: Jesu li odgovorni ukrajinski dronovi? Jugozapad zemlje Rusku regiju napali dronovima, buknuo požar u velikoj termoelektrani Buknuo neboder u ruskom gradu Tveru Nevjerojatno VIDEO Dramatične scene iz Rusije: Buknuo požar u neboderu, vatra ga progutala u minuti

Tulejev, koji je na čelu te rudarske oblasti u zapadnom Sibiru bio od 1997., dodao je da ne može ostati na dužnosti s "tako teškim bremenom". Ocijenio je da je njegova ostavka "jedina prava odluka".

Smrtonosni požar u kojemu su neki roditelji izgubili svu svoju djecu, snažno je potresao čitavu zemlju.

Mnogi koji su u požaru izgubili članove obitelji optužuju vatrogasce za pasivnost i slabu opremljenost, a policiju za nestručno postupanje. Najmanje tri osobe su podigle tužbe državnom tužiteljstvu u Kemerovu.

Tulejev je pak bio na meti kritika zbog toga što nije došao na mjesto nesreće i sastao se s obiteljima žrtava u danima nakon tragedije.

Vladimir Putin isprva nije htio razriješiti guvernera kojemu su 73 godine, unatoč nesvakidašnjim prosvjedima u tom industrijskom gradu s 550.000 stanovnika.

Trgovački centar je izgrađen "bez potrebnih dozvola", navodi rusko istražno povjerenstvo. Sedam osoba je uhićeno, među njima i čelnica državnog tijela za nadzor gradnje u Kemerovskoj oblasti.

Istražitelji su utvrdili brojne "očite povrede" sigurnosnih propisa zbog kojih djeca nisu mogla izaći iz zaključanih dvorana. Usto je požarni sustav bio u kvaru, a izlazi u slučaju opasnosti blokirani. (Hina)
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene