Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ima ih još

Rusija izdala tjeralicu za estonskom premijerkom: "Ovo je samo početak"

Osim estonske premijerke Kaje Kallas, na popis su stavljeni estonski državni tajnik Taimar Peterkop i litavski ministar kulture Simonas Kairys.

Ruska policija stavila je na tjeralicu estonsku premijerku Kaju Kallas, estonskoga državnog tajnika i litavskog ministra kulture, prema bazi podataka ruskoga ministarstva unutarnjih poslova.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da je Kallas na tjeralici zbog "oskvrnuća povijesnog sjećanja". Ruska državna agencija TASS objavila je da su baltički dužnosnici optuženi za "uništavanje spomenika sovjetskim vojnicima".

Pročitajte i ovo Andrej Plenković Aktualne teme Plenković: ''Priča oko Turudića je apsolvirana. Gnjusna je laž to da sam vršio pritisak na USKOK''

Glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova rekla je: "Ovo je samo početak".

"Zlodjela protiv sjećanja na osloboditelje svijeta od nacizma i fašizma moraju biti procesuirana", rekla je Zaharova.

Baltičke zemlje koje su bile dio Sovjetskog Saveza najavile su planove za rušenje spomenika iz sovjetskog doba. Kallas je 2022. rekla da će estonske vlasti demontirati 200 do 400 takvih spomenika.

Pročitajte i ovo Ilustracija Reakcija Liječnici zgroženi najavama da će kontrolirati vlasnike vikendica: "Ni pod kojim uvjetima i cijeni neće biti izdavane navedene potvrde"

Pročitajte i ovo Gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević Pokrenut otkazni postupak Tomašević o velikoj krađi novca: "Sumnja se da je djelatnica muzeja pronevjerila stotine tisuća eura"

Kao odgovor, čelnik ruskog istražnog odbora Aleksander Bastrikin naredio je kaznenu istragu o ovom slučaju. Baltički političari riskiraju da budu uhićeni samo ako prijeđu rusku granicu, inače proglašenje tjeralice za njima neće imati stvarnih posljedica.

Pročitajte i ovo Mobitel - 1 Oprez Nazove li vas policijac i želi s vama razgovarati na engleskom ili vam se javi automatizirana poruka - odmah prekinite razgovor

Estonske i litavske vlasti nisu komentirale najnoviji razvoj događaja.

Rusija je na tjeralicu stavila nekoliko desetaka baltičkih političara različitih razina - od zastupnika gradskih općina do članova nacionalnih parlamenata. Osim toga, na popisu je i bivša latvijska ministrica unutarnjih poslova Marija Golubeva, objavio je neovisni ruski medij Mediazona.

U bazi podataka ministarstva unutarnjih poslova nije navedeno po kojem se članku kaznenog zakona vodi postupak.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene