Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Obavještajni i vojni analitičari

Rusi 'idu na ruku' Islamskoj državi, evo i zašto

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zračni udari Rusa u Siriji 'idu na ruku' Islamskoj državi, tvrde pojedini američki analitičari objašnjavajući i zašto je to tako.

Prošle je godine američko veleposlanstvo u Damasku izvijestilo kako režim Bašara al-Asada izvodi zračne udare na pobunjenike i time pomaže Islamsku državu u napredovanju na teritoriju kojeg su zauzeli pobunjenici, piše The Daily Beast.

Pročitajte i ovo Napad na koncertnu dvoranu u Moskvi Spašavali goli život Svjedoci o paklu koji su prošli u dvorani u Moskvi: "Svi su vrištali, svi su trčali. Bilo je strašno, poput noćne more" Islamska država objavila fotografiju napadača koji su navodno odgovorni za napad u Rusiji Užas u Rusiji Islamska država objavila fotografiju napadača: Ovo su muškarci odgovorni za pokolj u Moskvi

Čini se kako je Rusija zračnim udarima koje je započela 30. rujna u Siriji preuzela Asadovu taktiku. U srijedu su pogodili mete skupine Liwe Suqoura al-Jabala, koji imaju podršku Slobodne sirijske vojske koju pak podržava SAD.

Snimka objavljena na YouTubeu pokazuje olupine u plamenu nakon ruskog zračnog napada u Mansouri, zapadnog predgrađa Alepa.

'Hvala Bogu, svi smo dobro. Ne bojimo se Rusije niti bilo koga tko pomaže Rusima. Bašar, ostat ćemo nepokolebljivi u borbi protiv tebe čak i bez oružja ili metaka. Borit ćemo se protiv tebe s noževima. Ne treba nam oružje', rekao je na snimci zapovjednik skupine Abu Mohammed.

Sirijska vojska i ruski zrakoplovi pokrenuli ofenzivu u dolini Ghab

Ovu je situaciju pojasnio Hasan Hagali, vrhovni zapovjednik skupine Suqour al-Jabale.

'Jučer u 17:30 sati, baza koja pripada al-Jabaleu bila je meta dva zračna napada u Mansouri. U svakom napadu, sudjelovali su ruski Migovi. To je naše glavno skladište oružja, gdje opskrbljujemo sve naše jedinice. U isto vrijeme, u 17:30 sati, ISIS je poslao bombu na nas u Deir Jemalu, gdje je naša baza. To je 130 kilometara od Mansoure', objasnio je Hagali.

Prema američkoj Vladi, manje od 10 posto ruskih meta u proteklih deset dana zračnih napada su mete Islamske države, što pokazuje da primarna Putinova meta nije ISIS.

'Jasno je da je ruska strategija u Siriji napraviti konflikt takvim da Sirijcima ostavi samo dvije opcije: Asad ili Islamska država', rekao je John Schindler, bivši analitičar američke obavještajne službe.

Vojni analitičar Jeffrey White u Washingtonskom institutu za bliskoistočnu politiku kaže kako ne sumnja da će Rusija u nekom trenutku imati za metu ISIS, ali za sada Moskva indirektno dopušta ISIS-u da napada pobunjenike koji imaju podršku SAD-a. Putinova obavještajna služba (FSB), zapravo pomaže džihadistima u Dagestanu da emigriraju u Siriju i da se pridruže ISIS-u, smatra on. Na taj način umanjuju broj islamističkih pobunjenika na svom teritoriju te umanje nastojanja koalicije predvođene SAD-om.

Dodaje kako su ovu strategiju Rusi primijenili 1944. u Poljskoj. 'Kako su se Sovjeti približavali Varšavi, zaustavili su se i dopustili Nijemcima da unište poljske pobunjenike. Crvena armija nije učinila ništa da pomogne Poljacima. A potom su istjerali Nijemce iz Poljske. Moguće je da se sličan plan događa i u Siriji', rekao je White zaključujući kako nije nužno da će taj plan i uspjeti.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene