Obavijesti Video Pretražite Navigacija
ZAJEDNIČKA AKCIJA

Sirijska vojska i ruski zrakoplovi pokrenuli ofenzivu u dolini Ghab

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sirijska vojska i savezničke milicije potpomognute ruskim zračnim udarima napale su u četvrtak pobunjeničke skupine u dolini Ghab na zapadu Sirije, rekao je vojni zapovjednik o velikoj ofenzivi koje je svrha vratiti teritorij što ga nadziru pobunjenici.

Pobunjenici su prije gotovo dva mjeseca osvojili dolinu Ghab i prijetili osvajanjem obalnih područja vitalnih sirijskome predsjedniku Bašaru al-Asadu za nadzor zapadne Sirije što je potaknulo Rusiju da se uključi i pomogne svome savezniku, piše agencija Reuters.

Pročitajte i ovo Ljudi odaju počast stradalima u terorističkom napadu u Moskvi 140 mrtvih i 182 ranjenih Nema kraja agoniji nakon terorističkog napada u Moskvi: Još se uvijek traga za 95 nestalih osoba Rusiji je teško povjerovati da je Islamska država odgovorna za teroristički napad Napad u Moskvi Rusiji je teško povjerovati u krivnju Islamske države: "Zapad se požurio pripisati im odgovornost"

Sirijski opservatorij za ljudska prava (SOHR), nevladina udruga koja podatke iznosi na temelju široke mreže svojih suradnika u Siriji, objavio je da su kopnene snage sirijske vojske tukle Ghab raketama zemlja-zemlja, a ruska vojska iz zraka.

Sirijske oružane snage "pokrenule su opsežne napade protiv terorističkih skupina kako bi oslobodile područja koja su trpjela terorističku vladavinu i zločine", rekao je general Ali Abdullah Ayoub.

ZRAČNI UDARI U SIRIJI Rusi uništili skladišta oružja pobujenika koje je obučavao SAD

SOHR, kojemu je sjedište u Velikoj Britaniji, navodi da sirijska vojska i njezini saveznici u obližnjoj pokrajini Hami nisu uspjele napredovati.

"Najmanje 13 vladinih vojnika ubijeno je ... ubijeno je i 11 pobunjenika", prenosi čelnik SOHR-a Rami Abdulrahman.

Dolina Ghab u o pokrajini Hami blizu je planina koje su središte alavita, šijitske skupine kojoj pripada obitelj sirijskog predsjednika Asada.

Rusija je prošli tjedan počela zračne napade uglavnom na područja zapadne Sirije gdje Asad želi vratiti kontrolu pošto je izgubio velike dijelove u sukobu s pobunjeničkim skupinama među kojima je Islamska država. Rusija tvrdi da se bori protiv Islamske države u Siriji, no u zapadnoj Siriji IS nema svojim uporišta. Zapadne države optužuju Rusiju da se uključila u zračne napade kako bi pobijedila Islamsku državu, ali i pomogla ostanku na vlasti svoga saveznika Asada kojemu, po njihovu mišljenju, zbog odgovornosti za zločine, nema više mjesta u budućnosti Sirije.

Šef NATO-a o zabrinjavajućoj eskalaciji ruske vojne aktivnosti u Siriji

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg nazvao je u četvrtak "zabrinjavajućom eskalacijom" vojnu aktivnost Rusije u Siriji koja izvodi sve više udara kao podršku režimu Bašaru al-Asadu i čiji su zrakoplovi povrijedili zračni prostor Turske, članice Sjevernoatlantskog saveza.

"U Siriji smo uočili zabrinjavajuću eskalaciju ruskih vojnih aktivnosti. Analizirat ćemo najnoviji razvoj događaja i njihov utjecaj na sigurnost Saveza", izjavio je novinarima Stoltenberg došavši na sastanak 28 ministara obrane NATO-a u Bruxellesu.

"To se posebno odnosi na nedavne povrede zračnog prostora NATO-a od strane ruskih zrakoplova", naglasio je on.

"Ustanovljujemo da su više no ikada potrebne inicijative za pronalaženje političkog rješenja krize u Siriji", kazao je šef NATO-a. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene