Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Rođen kako bi bratu spasio život!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Španjolskoj je rođen prvi tzv. dizajnirani dječak Javier, odabran i začet kako bi svom šest godina starijem bratu Andresu spasio život.

Andres boluje od beta-talasemije, nasljednom poremećaju građe hemoglobina.

Pročitajte i ovo Ghislaine Maxwell i Jeffrey Epstein Sud uskoro razmatra žalbu Brat Ghislaine Maxwell: "Moja sestra nije imala fer suđenje. Nadamo se da će presuda pasti" Ilustracija Liječenje se nastavlja Misteriozan slučaj: Otkriveno u kakvu je stanju beba koja je s teškim ozljedama glave dovezena u bolnicu

Novorođenče po imenu Javier, teško 3,4 kg, rođeno je u klinici Virgen del Rocio u Sevilli u nedjelju. 

Nakon umjetne oplodnje in-vitro, liječnici su uz pomoć preimplantacijske dijagnostike odabrali onaj embrio čije su se karakteristike tkiva najviše podudarale s tkivom njegova brata Andresa. 

Javier genetički nalikuje svom bratu, tako da su stanice iz njegove pupkovine pogodne za transplantaciju koštane srži. Šanse za izlječenje kreću se između 70 i 90 posto, kazali su liječnici. 

>> Klonirani ljudski embriji

U Velikoj Britaniji je već u ožujku 2003. rođena prva 'dizajnirana' beba koja je trebala spasiti život svom tada četverogodišnjem bolesnom bratu Charliju kojem su hitno trebale genetički kompatibilne matične stanice. 

Beba je rođena u Britaniji, ali su oplodnja i odabir embrija čije je tkivo bilo najpodudarnije s Charlijevim izvršeni u Chicagu. 

U međuvremenu je taj postupak preimplantacijske dijagnostike kako bi se rodila dizajnirana beba dozvoljen i u drugim zemljama poput Velike Britanije i Švedske, dok u Njemačkoj primjerice još uvijek nije dozvoljen.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene