Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Rice se sastala s Gaddafijem u povijesnom posjetu Libiji

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američka državna tajnica Condoleezza Rice sastala se jučer s libijskim predsjednikom Muammarom Gaddafijem te ocijenila da je dobro što nakon mnogo godina SAD i Libija zacrtavaju "put prema naprijed".

Namjera Riceinog posjeta Libiji, prvog posjeta toj zemlji nekog američkog državnog tajnika u posljednih 55 godina, je da okonča desetljeća neprijateljstava, pet godina nakon što je Libija odustala od svojega programa oružja masovnog uništenja.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović i Ivan Anušić - 6 prethodnika nije volio VIDEO/FOTO Pogledajte kako je izgledao prvi službeni susret Milanovića i Anušića, nekoga su nazvali klošarom Slika nije dostupna Službeni posjet Josipović i Bozanić iza zatvorenih vrata razgovarali sat i pol

Gaddafi je dočekao Condoleezzu Rice i njezine pomoćnike u bloku vladinih zgrada u središtu Tripolija koji su 1986. bombardirali zrakoplovi vojske SAD-a.

"Mislim da dobro počinjemo. To je samo početak nakon mnogo, mnogo godina, i mislim da je jako dobra stvar što Sjedinjene Države i Libija utvrđuju put naprijed", rekla je Rice na konferenciji za tisak nakon razgovora i ručka s Gaddafijem. Rice je rekla i kako se nada da se u Libiji "uskoro" nalaziti novi veleposlanik SAD-a.

Dužnosnici SAD-a su rekli da su razgovori državne tajnice i Gaddafija zahvatili široki raspon tema te da su, među ostalim, razgovarali i o sukobu u sudanskoj regiji Darfur, Bliskom istoku i terorizmu.

John Foster Dulles je posljednji američki državni tajnik koji je posjetio Tripoli u svibnju 1953., prije nego je Rice rođena.

Libijska novinska agencija izvijestila je kako je Condoleezza Rice prije susreta s Gaddafijem razgovarala s libijskim ministrom vanjskih poslova Mohammed Abdel-Rahman Shalgamom o suradnji dvije zemlje na raznim područjima, posebice u industriji nafte i obrazovanju.

Gaddafi, kojega je nekada američki predsjednik Ronald Reagan nazvao "bijesnim psom Bliskog istoka", ranije je izrazio svoje divljenje za Rice.

Rice je na zajedničkoj konferenciji za tisak s libijskim kolegom rekla da je u razgovorima postavila i pitanje poštivanja ljudskih prava u Libiji.

"Posjet Riceove dokaz je da se Libija promijenila, da se Amerika promijenila i da se svijet promijenio. Sada postoji dijalog, postoji razumijevanje i savezništvo dvije zemlje", rekao je libijski ministar vanjskih poslova Mohammed Abdel-Rahman Shalgam.

Nakon što je provela osam sati u Libiji, tri sata duže no što je bilo planirano, Rice je u okviru svog četverodnevnog putovanja po sjevernoafričkim zemljama odletjela za Tunis. Njena diplomatska turneja obuhvaća još Alžir i Maroko.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene