Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Službeni posjet

Josipović i Bozanić iza zatvorenih vrata razgovarali sat i pol

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kardinal Josip Bozanić prvi put došao je u službeni posjet predsjedniku Ivi Josipoviću.

Razgovor iza zatvorenih vrata trajao je sat i pol. Važno je da svjetovna i crkvena vlast razvijaju dijalog, moglo se čuti iz crkvenih krugova. Iako Ivo Josipović nije bio favorit Crkve na izborima, susret, čini se vodi prema zatopljavaju odnosa. Ovakvi su susreti, smatra bivši veleposlanik pri Svetoj stolici itekako korisni.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović i Ivan Anušić - 6 prethodnika nije volio VIDEO/FOTO Pogledajte kako je izgledao prvi službeni susret Milanovića i Anušića, nekoga su nazvali klošarom Slika nije dostupna Rice se sastala s Gaddafijem u povijesnom posjetu Libiji

Prvi službeni susret kardinala i predsjednika. Gotovo sat i pol razgovarali su iza zatvorenih vrata ulasku u EU, o pravu glasa dijaspore, gospodarskoj krizi. Josipović se pridružio i pozivu da papa dođe u Hrvatsku. Važno je, smatra profesor moralne teologije, da svjetovna i crkvena vlast poboljšaju suradnju. 'Mudra politika sigurno će uvažavati mišljenje većine, a to je mišljenje katoličke crkve i ovi susreti poboljšavaju suradnju i međusobno razumijevanje', rekao je vlč. Vladimir Dugalić, profesor moralne teologije.

S velečasnim Dugalićem slaže se i bivši veleposlanik pri Svetoj stolici. 'Oni stvaraju i pridonose atmosferi međusobnog uvažavanja i povjerenja. Dakako, to se više odnosi na stvaranje atmosfere u društvu među vjernicima pa biskupa županija i na ponašanje svećenika u župama međutim to ne znači da i dalje neće biti prijepora eventualnih nesuglasica', rekao je dr. Ivica Maštruko, bivši veleposlanik pri Svetoj stolici.

Kardinal Bozanić nije bio na Josipovićevoj inauguraciji. Bio je u posjetu Hrvatima u Kanadi. Iako je taj put bio dogovoren puno prije nego što se uopće znao datum inauguracije, mnogi su Bozanićev nedolazak krivo protumačili, poruka je iz crkvenih krugova. A umjesto njega na inauguraciji su bili visoki crkveni dužnosnici. No činjenica je kako u kampanji Ivo Josipović nije bio crkvin favorit. Smetalo im je što je agnostik. Crkva je indirektno podržavala Milana Bandića.

'Vjerujem da ukoliko gospodin Josipović bude djelovao unutar ovlasti da će i sa strane crkve biti otvorena suradnja', kazao je Dugalić. Bivši predsjednik Stjepan Mesić i crkva nisu se slagali. Josipović je rekao: Mesić i ja razlikujemo se u stilu, pa će to biti i drugačiji stil i u pogledu suradnje s crkvom. Današnji susret čini se kao dobar početak.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene