Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Čudesno spašavanje

Pronađen nakon šest mjeseci, preživio je u zabiti na -39 stupnjeva hraneći se korom drveta: "Da niste stigli, umro bih za tri dana"

Spašen ribar na istoku Rusije
Spašen ribar na istoku Rusije Foto: YouTube screenshot
70-godišnji ribar pronađen je iscrpljen nakon što je pola godine proveo u arktičkoj tundri gdje temperature padaju i do minus 39 stupnjeva.

Nestali 70-godišnji ribar, čiji identitet mediji ne navode, čudesno je spašen nakon što je otišao na pecanje prije gotovo šest mjeseci, krenuvši na svom brodu u divljinu Čukotke - najistočnije ruske regije.

Pronađen je iscrpljen nakon što je pola godine proveo u arktičkoj tundri gdje temperature padaju i do minus 39 stupnjeva.

Preživljavao je hraneći se korom drveta i ribljim zalihama posljednjih nekoliko tjedana prije nego što se vratio svojoj obitelji.

Pročitajte i ovo Nestala Danka Ilić Utrka s vremenom Potraga za nestalom djevojčicom Dankom: "Jedan pravac istrage još uvijek nije isključen"

Ubrzo nakon što je napustio svoje selo Ust-Belaya, rijeka se zaledila i ostavila ga nasukanog gotovo 100 milja daleko. Kako bi preživio, sklonio se u negrijanu lovačku kolibu u porječju rijeke Anadyr, gdje se zimi temperature spuštaju do -39 stupnjeva, piše The Sun.

No, unatoč tome što se hranio ribom i korom drveća te palio vatru da se ugrije, umirovljenika su dijelila još "tri ili četiri dana" od smrti, navodi se u izvješćima.

Prema riječima sumještana, 70-godišnjak je imao motorne sanjke u jaruzi na obali rijeke kojim se planirao vratiti u Ust-Belayu.

"Krenuo je motornim sanjkama i ostao bez goriva", rekla je jedna osoba policiji. Ribič je potom odustao od povratka pješke jer je bio uplašen da će se smrznuti na putu.

Spašen ribar na istoku Rusije Čukotka Foto: Google Maps

Njegova supruga nije odmah kontaktirala policiju jer je on i prije bio na dugim ribolovnim izletima, ali se zabrinula kad se nije vratio za Božić.

Policija je zatim organizirala hitnu potragu, a objavili su snimku koja prikazuje trenutak kada su ga pronašli gotovo 100 milja daleko od njegova doma.

Činilo se da čovjek ne može odgovoriti ni na jedno pitanje, a jedan ga je spasilac pitao: “Kaži jesi li dobro? Je li sve u redu?”

Ribar je kimnuo prije nego što je spasilac odgovorio: "Onda skupi svoje stvari i idemo."

  Pročitajte i ovo Ilustracija riba Jedinstveni dan u Katoličkoj crkvi Veliki je petak: Znate li zašto danas nema mise i zašto se posti?

Kad je napokon stigao kući, ispio je šalicu čaja i kazao spasiocu: "Da nisi stigao za tri ili četiri dana, ne bih izdržao."

Njegova supruga je rekla: “Hvala vam puno što ste mi spasili muža, što ste brzo reagirali… Veliko hvala. Neka ti Bog podari zdravlje."

General bojnica Irina Volk iz ruskog ministarstva unutarnjih poslova rekla je:

“Moji policijski kolege iz autonomnog okruga Čukotka spasili su čovjeka koji se nije vratio kući više od pet mjeseci i nije se javljao.
Uzbunu je oglasila njegova supruga, koja se obratila lokalnom policijskom načelniku Eduardu Badaevu u Ust-Belayi. Mnogi su se pitali je li prekasno. Ispostavilo se da nije."

Spašeni umirovljenik, veliki ljubitelj prirode i strastveni ribolovac, rekao je da će uskoro ponovno u ribolov. 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene