Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nitko nije bio spreman

"Opet je kao u Prvom svjetskom ratu, samo s dronovima": Nevjerojatna priča ribara koji je postao dio ukrajinske legije stranaca

Ukrajinski vojnik na položajima kod Marjinke
Ukrajinski vojnik na položajima kod Marjinke Foto: Afp
Bjørn s Farskih otoka nekada je bio ribar, a sada je "Viking" i bori se u ukrajinskoj Legiji stranaca. Nakon što se ozlijedio ispričao je kako izgleda stvarnost na frontu, ali i zašto se želi vratiti kako bi se nastavio boriti.

Ribar porijeklom s Farskih otoka se našao usred sukoba u istočnim regijama Ukrajine nakon što se odazvao pozivu svog rođaka, člana ukrajinske Legije stranaca. Potaknut šokantnim pričama o ruskim zločinima nad civilima i ratnim zarobljenicima, napustio je svoj prijašnji život i posvetio se cilju spašavanja zemlje o agresije Vladimira Putina.

Bjørn je krenuo na putovanje u Ukrajinu, gdje je prošao iscrpljujuću obuku kako bi se pripremio za realnost modernog ratovanja. Unatoč tome što je bio civil, bio je rigorozno obučen kao mitraljezac, smršavio je i pritom izdržao ekstremne uvjete. Mnogi njegovi suborci, ispričao je za Euronews, i civili i bivši vojnici, klonuli su pod intenzivnim zahtjevima režima obuke.

Pročitajte i ovo Pala skela u središtu Zagreba - 1 Sve službe na terenu VIDEO/FOTO Dnevnik Nove TV razgovarao je s čovjekom koji je za dlaku izbjegao skelu, ali auto mu je u potpunosti oštećen

Osvrćući se na svoja iskustva, Bjørn opisuje rat koji nije sličan nijednom drugom.

"Ovo je drugačiji rat. Ovo nije kao Irak ili Afganistan ili bilo koji drugi rat. Opet je kao u Prvom svjetskom ratu, samo s dronovima. Trčite kroz rovove. Vi planinarite u bunkerima. Čak se i bivši vojnici trebaju prekvalificirati", ispričao je.

Nakon što je raspoređen na prve crte, Bjørn se suočio s mučnim situacijama, uključujući ranjavanje tijekom izviđačke misije. Živopisno prepričava kaos i opasnost borbe, gdje je razlikovanje zvukova različitih eksplozija postalo pitanje preživljavanja. Usred nasilja promatrao je nemilosrdne taktike koje koriste ruske snage, od korištenja neiskusnih vojnika kao topovskog mesa do držanja civila kao živih štitova.

Pročitajte i ovo Evakuacija hotela Radisson Blu u Splitu - 4 službe na terenu Otkriveno što se dogodilo s klorom: Evakuiran splitski hotel, pet osoba je u bolnici

Unatoč sumornoj stvarnosti rata, Bjørn ostaje nepokolebljiv u svojoj predanosti ukrajinskom cilju. Pokreće ga duboko poštovanje prema otpornosti ukrajinskog naroda u suočavanju s nedaćama i odlučan je suprotstaviti se ruskom destruktivnom planu. Kroz svoja iskustva i uvide rasvjetljava pravu prirodu sukoba i naglašava važnost suprotstavljanja nepravdi i ugnjetavanju.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene