Obavijesti Video Pretražite Navigacija
"Pogodilo je zračni pormet"

Optužili Rusiju da ometa GPS signal iznad dijela Europe: "Obratit ćemo se NATO-u..."

Avion kompanije Finnair
Avion kompanije Finnair Foto: Afp
Estonski ministar vanjskih poslova optužio je Rusiju da ometa GPS te da time krši međunarodna prava o zračnom prometu.

Estonija je u utorak optužila Rusiju da ometajući GPS signal krši međunarodna pravila o zračnom prometu i najavila da će se bog toga obratiti partnerima u NATO-u i EU-u.

Finnair je u ponedjeljak privremeno suspendirao letove u Tartu na istoku Estonije na mjesec dana zbog ometanja GPS signala zbog čega dva njegova zrakoplova nisu mogla sletjeti.

Pročitajte i ovo Mario Banožić konačno Podignuta optužnica protiv Marija Banožića, evo kakva mu kazna prijeti

Finska kompanija nije mogla reći odakle se signal ometa, ali se prije susrela sa sličnim problemima kod Kalinjingrada i istočne finske granice s Rusijom.

"Rusko ometanje GPS-a u estonskom zračnom prostoru pogodilo je civilni zračni promet u našoj regiji. Rusija time krši međunarodne propise", objavio je na platformi X estonski ministar vanjskih poslova Margus Tsahkna, ali dokaze za to nije iznio.

Kremlj i rusko ministarstvo obrane nisu odgovorili na zahtjeve za komentarom.

Pročitajte i ovo Tomislav Zigmanov, predsjednik Demokratskoga saveza Hrvata u Vojvodini i hrvatski zastupnik u Skupštini Srbije Vučić objavio Žigmanov ponovno dobio mandat u resoru srbijanske vlade: "Potvrda o mojem predanom radu"

Tsahkna je rekao da će se Estonija zbog tog problema obratiti NATO-u i EU-u i da je o tome već razgovarao sa svojim kolegama iz Litve, Latvije, Finske i Švedske.

Njemačka je ovaj mjesec rekla da Rusija vrlo vjerojatno stoji iza niza ometanja signala na Baltiku.

Njemačko ministarstvo obrane reklo je da je izvor u Kalinjingradu, ali ne navodeći pojedinosti zbog "razloga koji se odnose na vojnu sigurnost".

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene