Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pomagači u rovovima

Rat u Ukrajini ne vodi se samo oružjem, nego i mačkama! Rusi poručili Ukrajincima da su očajni, a onda se dogodio obrat

Ilustracija
Ilustracija Foto: Afp
Ratove vode vojnici koristeći metke, granate i projektile, ali rat se također može voditi dobrim idejama i propagandom — što objašnjava zašto su mačke postale najnoviji pomagači u Ukrajini.

Ukrajinski društveni mediji prepuni su mačaka koje pokazuju kako pomažu vojnicima kao životinje za emocionalnu podršku, privlače donacije vojsci ljupkošću, a također se bore protiv osvajača - u ovom slučaju miševa.

Mačke obično stižu na položaje ukrajinske vojske iz obližnjih sela ili gradova uništenih ratom. Napušteni od vlasnika, ljubimci traže ljudsku zaštitu od neprestanog granatiranja, napada dronova i minskih polja.

“Kada ti ovo preplašeno malo stvorenje dođe tražeći zaštitu, kako možeš reći ne? Mi smo jaki, pa štitimo slabija bića, koja su dospjela u iste grozne okolnosti kao i mi, samo zato što su se Rusi pojavili na našoj zemlji”, objasnio je Oleksandr Yabchanka, ukrajinski vojni bolničar.

Mačke i druge životinje donose utjehu ukrajinskim vojnicima.

"Neki ih usvoje i odnesu kući, drugi ih radije drže u rovovima i čak ih prosljeđuju drugim jedinicama tijekom rotacije", rekao je Oleksandr Shtupun, glasnogovornik ukrajinske vojske.

Usvojene mačke također vode bitke protiv miševa koji napadaju rovove i grizu satelitske komunikacijske kablove, uništavaju zalihe hrane i vojnu opremu, pa čak i grickaju prste usnulim vojnicima.

Pročitajte i ovo Kod granice s Ukrajinom se srušio veliki ruski vojni avion Puno je poginulih VIDEO Objavljena snimka pada, srušio se ruski vojni avion! Medvedev poručio: "Ovdje nema ograničenja"

"Ako mačke žive u našim rovovima, miševi će se gotovo uvijek držati podalje", rekao je Yabchanka.

Zapovjednik kopnenih snaga ukrajinske vojske Oleksandr Syrsky poznat je kao jedan od najučinkovitijih borbenih vođa u zemlji; manje je poznat po tome što ima mačjeg imenjaka.

Roman Sinicyn ima mačku Syrsky i tvrdi da je imenovanje slučajno.

"Dobio je to ime jer voli sir (syr na ukrajinskom). Naravno, mačka s istim imenom kao naš general već je postala vojna šala”, rekao je Sinicyn. Časnik je upoznao mačka Syrskyja na borbenoj misiji u selu na prvoj liniji gdje su vojnici mjesec dana živjeli u napuštenoj kući prepunoj miševa.

Pročitajte i ovo Vatrogasci se bore s velikim požarom u Kineskom tržnom centru u Beogradu - 5 Stavljen pod kontrolu VIDEO/FOTO Lokaliziran velik požar u Beogradu: Objavljene snimke iz zraka, stručnjakinja upozorila na zagađenje zraka

Pročitajte i ovo Kazna za vozača (Foto: Dnevnik.hr) Za sve je krivo "guglanje" Mora platiti kaznu za prebrzu vožnju iako nema automobil i ne vozi

"Većina mještana se evakuirala, pa su mačke preuzele vlast. Uhvatili smo Syrskog i hranom ga nagovorili da ostane s nama. Pomogao je riješiti naš problem s miševima,” rekao je Sinicyn.

“Miševi te pregaze dok spavaš, ulaze u tvoje stvari. Sve žvaču i uništavaju", objasnio je Sinicyn, piše Politico

Oleksandr Liashuk, iz regije Odesa u jugozapadnoj Ukrajini ima vjernog prijatelja Shaybyka. Jedan je od četiri mačića koji su živjeli s njegovom jedinicom na južnoj bojišnici 2022.

Pročitajte i ovo Sarajevska ulica 25 milijuna eura Poznati detalji o megaprojektu u metropoli: Radi se novi ulaz u grad - evo i dokud će ići tramvaj

"Shaybyk je imao najveću karizmu. Bilo je hladno, pa sam ga jedne noći ponio sa sobom u vreću za spavanje. I tada sam se zaljubio u tog mačka. On nije samo moj najbolji prijatelj", rekao je Liashuk.

Od tada, Shaybyk je prelazio na različite pozicije s Liashukom, a njih dvojica su postali viralna senzacija zbog svojih zajedničkih patrolnih videa.

Ruska propaganda komentirala je priču o ukrajinskim "mobilizirajućim mačkama" kao znak ukrajinskog očaja.

U međuvremenu, regionalni mediji objavili su mnoštvo sličnih priča o mačkama na ruskoj strani bojišnice, vjerojatno kako bi humanizirali vojsku u jeku stalnih nezavisnih izvješća o ruskim ratnim zločinima u Ukrajini.

Krajem prošle godine, regionalni odjel Ministarstva za izvanredne situacije u zapadnom ruskom Orelu, oko 300 km od ukrajinske granice, izvijestio je da je poslao mačku po imenu Marusya na frontu kako bi pomogla u borbi protiv miševa.

"Ona će pomoći u jačanju morala vojnika i zaštititi njihov san, braniti zalihe hrane. Sigurni smo da će Marusya biti dobro i da će se uskoro vratiti kući", navodi se u priopćenju ministarstva.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene