Obavijesti Video Pretražite Navigacija
161. DAN RATA

Gotova inspekcija u Istanbulu: Prvi ukrajinski brod sa žitom uskoro prolazi Bospor

Srijeda je 161. dan rata u Ukrajini. Rusija je u utorak objavila da su Sjedinjene Države, najveća svjetska vojna sila, izravno uključene u sukob u Ukrajini jer su američki špijuni odobravali i koordinirali ukrajinske raketne napade na ruske snage.

 

  • Prva odobrena pošiljka ukrajinskih žitarica od početka rata 24. veljače stigla je u utorak navečer pred sjevernu obalu Istanbula na Crnome moru, javila je agencija AFP
  • "U ovom trenutku prerano je donositi bilo kakve zaključke i prognozirati", rekao je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski. "Pričekajmo da vidimo kako sporazum funkcionira i hoće li sigurnost doista biti zajamčena."
  • Ruski vrhovni sud u utorak je prozvao ukrajinski Azovski bataljun terorističkom skupinom, prenosi Reuters pozivajući se na navode svjedoka

Tijek događaja pratite iz minute u minutu:

15:23 Bivši vođa britanskih laburista Jeremy Corbyn pozvao je Zapad da prestane dobavljati oružje Ukrajini, tvrdeći kako će to samo "produžiti sukob". Više o tome čitajte >>OVDJE

15:18 Nakon što je glavni direktor IAEA-e Rafael Grossi upozorio da je postrojenje nuklearke u Zaporižju "potpuno izvan kontrole" oglasio se voditelj ruske administracije u toj okupiranoj ukrajinskoj regiji.

"Spremni smo pokazati kako ruska vojska čuva elektranu i kako Ukrajina, koja dobiva oružje sa Zapada, koristi to oružje, uključujući bespilotne letjelice, za napad na nuklearnu elektranu", rekao je Balicki, a prenosi Sky News.

14:56 Kazahstan ne može jednostavno nadomjestiti količine nafte koje bi Zapad izgubio odustajanjem od nafte iz Rusije, rekao je u srijedu u glavnom gradu Nur-Sultanu ministar energetike te naftom i plinom bogate bivše sovjetske republike Bolat Akčulakov. Više o tome čitajte >>OVDJE.

14:30 Već danas mogla bi isploviti tri broda iz ukrajinskih luka, prenosi Sky News.

Iako je Turska rekla da će jedan brod dnevno prevoziti žitarice iz Ukrajine, to je u međuvremenu povećano na najviše tri dnevno.

12:50 U rumunjskoj crnomorskoj luci Constanta lučki radnici mjesecima rade na slanju ukrajinskih žitarica uz svoje uobičajene terete iz Rumunjske i okolnih zemalja koje nemaju izlaz na more, a očekuje se da će ta ruta biti i dalje otvorena.

Pošiljke stižu stalno. Žito se sipa na pokretne trake u lučkim terminalima Constante šireći slatki miris te prekriva radnike koji traže hlad ispod čeličnih silosa tankim slojem zlatne prašine.

Izvozna ruta jedna je od rijetkih koja je ostala otvorena Ukrajini, koja je prije sukoba s Rusijom bila jedna od najvećih svjetskih dobavljačica žita. Izvoznici su isporučili 1,46 milijuna tona ukrajinskog žita kroz Constantu otkako je Rusija pokrenula invaziju na Ukrajinu krajem veljače i otkako je rat onemogućio isporuke iz ukrajinskih crnomorskih luka.

12:40 Inspekcija prvog broda sa žitom koji je u ponedjeljak isplovio iz ukrajinske luke Odese završena je i "uskoro" će proći kroz Bospor i nastaviti plovidbu prema konačnom odredištu u Libanonu, priopćilo je u srijedu tursko ministarstvo obrane.

Brod Razoni isplovio je iz ukrajinske luke Odesa na Crnom moru rano u ponedjeljak noseći 26.527 tona kukuruza za libanonski Tripoli, a u utorak navečer usidrio se na ulazu u Bospor.

Inspekcija broda trajala je nešto manje od sat i pol, prenio je AFP.

Inspekciju su obavili ruski, ukrajinski i turski stručnjaci te osoblje UN-a koje radi u Zajedničkom koordinacijskom centru (JCC) u obližnjem Istanbulu.

12:20 SAD Rusiji još nije ponudio pregovore o kontroli naoružanja, rekao je u srijedu ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov.

"Nisu ni predložili da se ti razgovori nastave", rekao je Lavrov u srijedu tijekom posjeta Mjanmaru, a prenosi ruska agencija TASS.

U pitanju je zamjena za sporazum o kontroli naoružanja Novi START, jedini preostali takav dogovor između Washingtona i Moskve. Njime se ograničava nuklearni arsenal dviju država na 1550 operabilnih nuklearnih glava.

Američki predsjednik Joe Biden i ruski predsjednik Vladimir Putin u veljači 2021. dogovorili su da će produžiti Novi START.

Ranije ovaj tjedan počela je konferencija Ujedinjenih naroda o Ugovoru o neširenju atomskog oružja (NPT).

Biden je na konferenciji rekao da je njegova vlada spremna hitro pregovarati o novom okviru za kontrolu naoružanja da se zamijeni Novi START kada istekne 2026. godine.

"No pregovori zahtijevaju voljnog partnera koji djeluje u dobroj vjeri", rekao je Biden tada, dodavši kako ruska agresija na Ukrajinu predstavlja napad na međunarodni poredak.

11:49 Ruska vojska uništila je visokopreciznim projektilima bazu za skladištenje oružja i streljiva strane proizvodnje primljene iz Poljske u regiji Lavov, rekao je novinarima glasnogovornik ruskog ministarstva obrane general-pukovnik Igor Konašenkov, prenosi ruska novinska agencija Tass.

"Visokoprecizne rakete dugog dometa lansirane iz zraka u blizini sela Radehiv u Lavovskoj regiji uništile su skladišnu bazu s oružjem i streljivom strane proizvodnje koje je kijevskom režimu isporučeno iz Poljske", rekao je Konašenkov.

11:21 Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski govorio je za Australsko nacionalno sveučilište te je zahvalio Australiji na potpori, ali i poručio da svijet ne bi trebao dopustiti Putinu da spasi obraz kako bi okončao rat. Rekao je: "Onaj tko želi sačuvati obraz, ne ispaljuje rakete iz višeraketnih sustava, ne pogađa kućanstva, ne pogađa stambene prostore... ne baca bombe na rodilišta, vrtiće, muzeje, kazališta, hramove", piše SkyNews.

11:06 Rumunjska ovogodišnja žetva pšenice dovoljna je da pokrije domaće potrebe i osigura višak za izvoz, izjavio je u srijedu ministar poljoprivrede te zemlje Petre Daea.

Rumunjska je do sada požnjela 96 posto uroda pšenice.

Visoke temperature i dugotrajna suša diljem zemlje utjecali su na usjeve, osobito kukuruza i suncokreta, a preliminarni podaci ministarstva u srijedu su pokazali štetu na 205.257 hektara od otprilike sedam milijuna pod usjevima žitarica i uljarica.

Rumunjska je među najvećim prodavačima žitarica Europskoj uniji te je aktivni izvoznik na Bliski istok.

U 2021. ta je zemlja imala rekordnu žetvu žitarica, uključujući 11,3 milijuna tona pšenice. Urod žitarica uobičajeno je dva do tri puta veći od domaćih potreba.

10:58 Tim inspektora ukrcao se u srijedu u Istanbulu na prvi brod za prijevoz žita, koji je krenuo iz ukrajinskih luka u ratnim uvjetima, prije nego što nastavi svoj put prema svojem konačnom odredištu u Libanonu.

Prema sporazumu postignutom uz posredovanje UN-a, kojemu jecilj ublažiti globalnu prehrambenu krizu, brod Razoni isplovio je iz ukrajinske luke Odesa na Crnom moru rano u ponedjeljak noseći 26.527 tona kukuruza za libanonski Tripoli. U utorak navečer usidrio se na ulazu u Bospor.

Očekuje se da će inspekcija ruskog, ukrajinskog, turskog i osoblja UN-a koje radi u Zajedničkom koordinacijskom centru (JCC) u obližnjem Istanbulu biti završena oko podneva. Zasad nije jasno kada će brod krenuti na ostatak putovanja.

Glasnogovornik UN-a Stephane Dujarric rekao je da se u srijedu planira više isplovljavanja iz Ukrajine, dodajući da je izvoznim ugovorom obuhvaćeno oko 27 brodova.

Visoki turski dužnosnik rekao je u utorak da Ankara očekuje otprilike jedan brod koji će dnevno napuštati tri ukrajinske luke u Crnom moru.

10:43 UN je priopćio da je zabilježeno više od 10 milijuna graničnih prelazaka u Ukrajinu i iz nje otkako je Rusija započela svoju invaziju 24. veljače.

Podaci koje je prikupio UNHCR govore da je diljem Europe sada zabilježeno 6.180.345 izbjeglica iz Ukrajine. Najveći broj izbjeglica je u zemljama susjednima Ukrajini. Poljska je preuzela 1,25 milijuna izbjeglica.

UNHCR navodi da je u Rusiji 1,85 milijuna iz Ukrajine, ali napominje: "Brojka za pojedinačne izbjeglice zabilježene u zemlji je procjena jer se potencijalna daljnja kretanja i povratak ne mogu u ovom trenutku izračunati."

Slovačka, Moldavija i Rumunjska primile su više od 80.000 izbjeglica svaka.

Među zemljama koje ne graniče s Ukrajinom, Njemačka (670.000), Češka (400.402) i Italija (146.451) imaju najviše Ukrajinaca "registriranih za privremenu zaštitu ili slične programe", prenosi The Guardian.

10:15 Rafael Grossi, glavni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju, izdao je dramatično upozorenje zbog najveće europske elektrane Zaporižje koja se nalazi u jugoistočnoj Ukrajini i koju su okupirale ruske snage, navodeći da je nuklearka "potpuno izvan kontrole", prenosi Sky News.

Pozvao je Rusiju i Ukrajinu da pusti nezavisne stručnjake u kompleks kako bi provjerili situaciju i spriječili nuklearnu nesreću.

9:14 Dogovor između Kijeva i Moskve o deblokadi ukrajinskog izvoza žitarica mogao bi otvoriti put prema mogućem primirju, rekao je u srijedu bivši njemački kancelar Gerhard Schröder, prijatelj ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Prvi brod sa žitom nakon početka ruske invazije na Ukrajinu uspješno je stigao na tursku obalu u utorak te će biti pregledan u srijedu.

"Dobra vijest je da Kremlj želi ispregovarano rješenje", rekao je Schröder u srijedu za tjednik Stern i televiziju RTL/ntv, nakon što se susreo s Putinom u Moskvi prošli tjedan.

"Prvi uspjeh je dogovor oko izvoza, možda se to polako može proširiti do primirja", kazao je bivši čelnik njemačkih socijaldemokrata, kancelar od 1998. do 2005., koji je kritizirao rat u Ukrajini, no odbio osuditi Putina.

Moskva je u međuvremenu optužila Sjedinjene Države da su izravno uključene u rat, ne samo kroz pošiljke naoružanja, navodi Reuters.

Rusko ministarstvo obrane tvrdi da izjave za britanski Telegraph Vadima Skibickoga, ukrajinskog vojnog obavještajca, pokazuju da je Washington dio sukoba.

Skibicki je britanskom mediju rekao da se američki i ukrajinski obavještajci savjetuju prije napada te da Washington daje veto na neke mete, no da američki dužnosnici ne daju izravno informacije o ciljevima.

"Sve to jasno dokazuje da je Washington, suprotno tvrdnjama Bijele kuće i Pentagona, izravno uključen u sukob u Ukrajini", priopćilo je rusko ministarstvo obrane u utorak.

"Bidenova vlada izravno je odgovorna za sve raketne napade odobrene u Kijevu na rezidencijalna područja i civilnu infrastrukturu u naseljenim dijelovima Donbasa i drugim regijama koji su rezultirali masovnim smrtima civila."

Washington još nije odgovorio na ove optužbe, no Pentagon je odbacio tvrdnje Moskve da je uništila šest američkih raketnih sustava HIMARS. Rusija ponavlja kako uništava to naoružanje, no zasad nije dala dokaze za to.

8:15 Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov osvrnuo se na posjet predsjednice Zastupničkog doma američkog Kongresa Nancy Pelosi Tajvanu. Lavrov je rekao da je posjet bio namjerni pokušaj Washingtona da iritira Kinu.

8:10 Bivši njemački kancelar i prijatelj Vladimira Putina Gerhard Schröder izjavio je da Rusija želi sporazumno rješenje rata u Ukrajini.

"Prvi uspjeh je dogovor o žitu, koji se možda može polako proširiti na prekid vatre", rekao je Schröder. Bivši njemački čelnik kritizirao je rat u Ukrajini, ali je odbio osuditi ruskog predsjednika, kojeg još uvijek smatra bliskim prijateljem.

8:00 Kao rezultat ukrajinskog napada na ruski vlak s naoružanjem u regiji Herson na jugu Ukrajine, malo je vjerojatno da će željeznička veza koja povezuje Herson i Krim ostati operativna, navodi britansko ministarstvo obrane na Twitteru.

Vjerojatno će doći do povećanja broja civila koji pokušavaju pobjeći iz Hersona i okolice uslijed nastavka sukoba, kao i nestašice hrane. To će stvoriti pritisak na transportne čvorove i rute, što bi moglo rezultirati primjenom mjera za kontrolu kretanja.

 

 

7:00 Ruski projektil pogodio je u utorak navečer ukrajinski vojni objekt u Červonohradu nedaleko od zapadne granice Ukrajine s Poljskom, članicom NATO-a, objavile su lokalne vlasti.

Još uvijek nema informacija o pričinjenoj šteti, napisao je regionalni guverner Maksim Kozicki na Telegramu.

Vrhovno zapovjedništvo ukrajinskih zračnih snaga izvijestilo je da je ruska vojska ispalila osam projektila na Ukrajinu u utorak navečer. Sedam ih je presretnuto, navodi se, te dodaje da je pogođen položaj protuzračne obrane u regiji Lavov.

Eksplozije su u večernjim satima zabilježene i u gradu Mikolajivu na jugu Ukrajine.

06:55  "Još uvijek nismo uspjeli potpuno razbiti prednost ruske vojske u artiljeriji i ljudstvu, a to se vrlo osjeća u borbama, pogotovo u Donbasu - Sands, Avdijivki, drugim pravcima. Tamo dolje je pakao. Riječi to ne mogu ni opisati", izjavio je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u svojem noćnom videoobraćanju.

Što se u Ukrajini događalo 160. dana rata pogledajte >>>OVDJE

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene