Obavijesti Video Pretražite Navigacija
160. dan rata

Izbrisan tvit Medvedeva izazvao paniku, Rusi optužili SAD, dobra vijest stigla iz Turske

Uništeni tramvaji u Mariupolju
Uništeni tramvaji u Mariupolju Foto: Afp
160. je dan rata u Ukrajini. Rusi nastavljaju s granatiranjem Hersona, u Mikolajivu pogođeni civilni objekti. Istovremeno, Ukrajina istražuje više od 700 slučajeva izdaje. Prvi brod pun žita krenuo je u ponedjeljak iz luke Odesa, no Zelenski poziva na oprez od ruske odmazde.

 

  • U napadu na Mikolajiv pogođeni studentski dom, trgovina, klinika i škola
  • Rusi tvrde da su uništili šest raketnih sustava američke proizvodnje
  • SAD tvrdi da Rusija koristi "nuklearni štit" u Ukrajini i riskira nuklearnu nesreću 
  • Zelenski upozorava da je "iluzija" da Rusija neće poremetiti ukrajinski izvoz žita
  • SAD će Ukrajini poslati oružje vrijedno 550 milijuna dolara
  • Ukrajina istražuje 752 slučaja izdaje
  • Troje poginulih tijekom evakuacije autobusa u blizini Hersona 
  • Krenuo prvi brod s ukrajinskim žitom
Pročitajte i ovo Ukrajinska snimka američkog tenka Abrams u akciji Neki su već uništeni Američki tenkovi Ukrajini su trebali donijeti preokret u ratu, a sada su povučeni s bojišta Ilustracija Opasno stanje Članica NATO-a poziva Ukrajinu da prijeđe Putinovu crvenu liniju: "Gađajte ih!"

Tijek događaja pratite iz minute u minutu:

19:44 Prva pošiljka ukrajinskih žitarica odobrena od početka rata 24. veljače stigla je u utorak navečer pred sjevernu obalu Istanbula na Crnome moru, javlja agencija AFP.

Teretni brod Razoni koji plovi pod zastavom Sijera Leonea, isplovio je u ponedjeljak ujutro iz Odese, na jugu Ukrajine, s 26.000 tona kukuruza namijenjenog Libanonu i treba provesti noć usidren u blizini turske obale. U srijedu ujutro međunarodna ekipa će ga pregledati na ulazu u Bospor, objavilo je tursko ministarstvo obrane.

Ovo je prvi izvoz odobren na temelju ugovora koji su Ukrajina i Rusija uz posredovanje Turske i UN-a potpisale 22. srpnja u Istanbulu kako bi se deblokirale ukrajinske luke i stabiliziralo tržište hrane.

Brod dug 186 metara približio se obali malo prije 19,00 sati po mjesnom vremenu (18,00 sati po srednjoeuropskom), izvijestili su fotografi i video novinari AFP-a.

Pregled broda koji traži Moskva kako bi se uvjerila da ne prevozi oružje, obavit će "izaslanstvo sastavljeno od turskih, ruskih, ukrajinskih i UN-ovih predstavnika, nakon čega će Razoni nastaviti plovidbu", rekao je novinarima turski admiral Oezcan Altunbulak, čelnik Zajedničkog koordinacijskog središta koje nadgleda operacije.

15:35 Rusija je u utorak objavila da su Sjedinjene Države, najveća svjetska vojna sila, izravno uključene u sukob u Ukrajini jer su američki špijuni odobravali i koordinirali ukrajinske raketne napade na ruske snage.

Ruska invazija na Ukrajinu izazvala je najozbiljniju krizu u odnosima između Rusije i Zapada od Kubanske raketne krize 1962., kada su mnogi strahovali da je svijet na rubu nuklearnog rata.

Rusko ministarstvo obrane, na čelu s bliskim saveznikom predsjednika Vladimira Putina, objavilo je da je zamjenik šefa ukrajinske vojne obavještajne službe, Vadim Skibitski listu Telegraph priznao da Washington koordinira raketne napade HIMARS.

"Sve ovo nedvojbeno dokazuje da je Washington, suprotno tvrdnjama Bijele kuće i Pentagona, izravno uključen u sukob u Ukrajini", priopćilo je ministarstvo obrane.

Američki predsjednik Joe Biden rekao je kako želi da Ukrajina porazi Rusiju te je Kijevu isporučio oružje vrijedno milijarde dolara, no američki dužnosnici ne žele izravan sukob između američkih i ruskih vojnika.

Rusija tvrdi da je za raketne napade na civilne ciljeve u područjima pod kontrolom snaga koje podupire Rusija u istočnoj Ukrajini odgovorna Bidenova administracija.

"Bidenova administracija izravno je odgovorna za sve raketne napade na stambena područja i civilnu infrastrukturu u naseljenim područjima Donbasa i drugih regija, koje je odobrio Kijev, a rezultirali su smrću velikog broja civila", priopćilo je ministarstvo obrane.

Rusija proglasila Azovski bataljun terorističkom skupinom

13:56 Ruski vrhovni sud u utorak je prozvao ukrajinski Azovski bataljun terorističkom skupinom, prenosi Reutersov svjedok iz sudnice.

Azovski bataljun, grupacija s krajnje desnim i ultranacionalističkim korijenima, dugo je bila jedna od najistaknutijih vojnih skupina u borbi protiv Rusije na istoku Ukrajine, piše Reuters.

Rusija se dugo pozivala na taj bataljun u svojim tvrdnjama da Ukrajinom vladaju "fašisti". Ruska državna propaganda usporedila je "azovce" s nacistima čiji je poraz u ratu protiv Sovjetskog Saveza i dalje ključan dio ruskog nacionalnog identiteta.

Baza bataljuna ranije je bila u istočnom ukrajinskom gradu Mariupolju, pa je velik broj njegovih pripadnika odveden u Rusiju nakon što je taj grad pao pod kontrolu Moskve u svibnju, nakon gotovo tri mjeseca opsade.

Dužnosnici takozvane Donjecke Narodne Republike, proruskog entiteta koji svojata Mariupolj, u svibnju su objavili da će zarobljenim ukrajinskim borcima biti izrečena smrtna kazna, prema zakonima te samoproglašene republike.

Sama Rusija ne provodi smrtnu kaznu, no nakon izbacivanja iz Vijeća Europe u veljači bivši ruski predsjednik, a danas zamjenik predsjedatelja Vijeća sigurnosti Dmitri Medvedev, rekao je kako je to dobra prilika za povratak te kazne.

12:24 Glavni urednik europskog izdanja ruskih novina Novaja Gazeta, Kirill Martinov, na Twitteru je objavio kako je obrisana objava bivšeg ruskog predsjednika, a danas zamjenika predsjednika Ruskog vijeća nacionalne sigurnosti Dmitrija Medvedeva na ruskoj društvenoj mreži VKontakte u kojoj je tražio da Rusija zauzme "umjetne države" Gruziju i Kazahstan i ponovo uspostavi SSSR.

"Incident se pripisuje hakiranju", napisao je Martinov, "no problem je u tome što je objavu stilistički nemoguće razlikovati od besmislica koje bivši ruski predsjednik svakodnevno piše", dodao je.

11:38 Očekuje se da jedan brod žita svaki dan napusti ukrajinske luke. Turske vlasti vjeruju da bi otprilike jedan brod dnevno trebao napuštati ukrajinske luke, sve dok vrijedi trenutačni sporazum.

Prvi brod s tonama kukuruza isplovio je jučer iz luke Odesa nakon što je rat zaustavio isporuke žitarica.

Turska i Ujedinjeni narodi prošli su mjesec postigli sporazum kojim se osigurava siguran prolaz, što je označilo rijedak diplomatski napredak u sukobu.

Visoki turski dužnosnik rekao je da će se, ako ništa ne pođe po zlu, izvoz neko vrijeme obavljati jednim brodom dnevno.

Zelenski kaže da je "prerano" za slavlje

Prva isporuka žitarica iz Ukrajine nakon rata pružila je tračak nade, ali je predsjednik te zemlje pozvao na oprez.

U svojem noćnom videoobraćanju Volodimir Zelenski rekao je da je "prerano" za slavlje.

"U ovom trenutku prerano je donositi bilo kakve zaključke i prognozirati", rekao je. "Pričekajmo da vidimo kako sporazum funkcionira i hoće li sigurnost doista biti zajamčena."

Dodao je da je to prvi pozitivan signal da postoji šansa da se zaustavi širenje svjetske krize hrane.

Prvi brod trenutačno plovi prema turskim vodama te će biti podvrgnut provjeri u Istanbulu. To je značajan napredak nakon sporazuma između Rusije i Ukrajine koji je postignut uz posredovanje Turske i UN-a.

11:21 Eksplozije su se tijekom noći čule u južnom gradu Mikolajivu. Oštećeni su studentski dom, dvije trgovine hranom, dvije višekatnice, medicinska klinika i škola, izjavila je dužnosnica ukrajinske vlade Emine Džaparova.

 

 

11:02 Ruski ministar obrane Sergej Šojgu ustvrdio je da je šest američkih raketnih sustava HIMARS uništeno od početka sukoba. 

Oružje dugog dometa donirao je SAD proteklih tjedana i bilo je nadogradnja ukrajinskog naoružanja. Šojgu je također rekao da je Rusija uništila pet sustava za lansiranje protubrodskih raketa Harpun i 33 haubice M777. Informacije nisu potvrđene s ukrajinske strane.

09:10 Sjedinjene Američke Države optužile su Rusiju da se koristi najvećom ukrajinskom nuklearnom elektranom kao "nuklearnim štitom" stacioniranjem postrojbi i sprječavanjem ukrajinskim snagama da uzvrate, riskirajući tako strašnu nuklearnu nesreću.

Državni tajnik Antony Blinken rekao je da su Sjedinjene Države "duboko zabrinute" što je nuklearna elektrana u Zaporižji, za koju je u ožujku Rusija bila optužena da granatirala područje u njezinoj neposrednoj blizini, sada ruska vojna baza koja se koristi za gađanje obližnjih ukrajinskih snaga.

"Naravno da Ukrajinci ne mogu uzvratiti vatru da ne bi došlo do strašne nesreće koja uključuje nuklearnu elektranu", rekao je Blinken nakon razgovora o neširenju nuklearnog naoružanja u Ujedinjenim narodima u New Yorku u ponedjeljak.

Rusija ide dalje od korištenja "ljudskog štita", kazao je Blinken, istaknuvši da je riječ o "nuklearnom štitu".

Na pregovorima u New Yorku zamjenik ukrajinskog ministra vanjskih poslova Mikola Točickij rekao je da su "potrebne snažne zajedničke akcije kako bi se spriječila nuklearna katastrofa" te je pozvao međunarodnu zajednicu da "zatvori nebo" iznad ukrajinskih nuklearnih elektrana sustavima protuzračne obrane.

09:01 Brod koji je prevozio ukrajinsko žito napustio je luku Odesa prvi put od početka ruske invazije u ponedjeljak, prema međunarodnom dogovoru o deblokadi ukrajinskog izvoza poljoprivrednih proizvoda i ublažavanju rastuće globalne prehrambene krize.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski opisao je pošiljku kao "prvi pozitivan signal da postoji šansa da se zaustavi razvoj svjetske prehrambene krize", dok je Kremlj nazvao polazak "vrlo pozitivnom" viješću.

Zelenski je rekao da je, iako je "prerano donositi bilo kakve zaključke", pošiljka bila "prvi pozitivan signal" za suzbijanje globalne prehrambene krize u njegovu posljednjem nacionalnom obraćanju.

"Započela je provedba inicijative o izvozu ukrajinskog žita i drugih poljoprivrednih proizvoda iz naših luka u Crnom moru. Prvo plovilo s 26.000 tona kukuruza isplovilo je iz luke Odesa", rekao je. 

Zasad je prerano donositi zaključke i predviđati daljnja događanja. No, luka je proradila, krenuo je izvozni promet i to se može nazvati prvim pozitivnim signalom da postoji šansa da se zaustavi širenje prehrambene krize u svijetu.

"Trenutačno sve ovisi o provedbi sigurnosnih parametara inicijative, što je odgovornost partnera, prije svega Ujedinjenih naroda i Turske.

Ne možemo imati iluzije da će se Rusija jednostavno suzdržati od pokušaja ometanja ukrajinskog izvoza", naglasio je Zelenski.

08:13 Sjedinjene Države najavile su u ponedjeljak novu pošiljku oružja za ukrajinske snage koje se bore protiv Rusije.

Novi paket od 550 milijuna dolara "uključivat će više streljiva za napredne raketne sustave visoke mobilnosti inače poznate kao HIMARS, kao i streljiva za topništvo", rekao je novinarima glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost John Kirby.

Pomoć uključuje 75.000 metaka topničkog streljiva od 155 mm, navodi se u priopćenju Pentagona.

07:44 Ukrajinska služba državne sigurnosti istražuje 752 slučaja izdaje i suradnje s ruskom stranom. Prema agenciji, najveći broj slučajeva dokumentiran je u regijama Luhansk, Doneck, Zaporižja i Herson. 

 

 

Ured glavnog tužitelja Ukrajine također je objavio priopćenje, rekavši: "U tijeku je istraga protiv više od 600 ljudi koji su granicu prešli nakon 24. veljače 2022. godine. Posao otkrivanja izdajnika u ratu pitanje je sigurnosti naše države."

Ukrajina je također otvorila 1451 kazneni postupak istražujući zločine protiv djece, rekao je zamjenik glavnog tužitelja Igor Mustetsa.

Najmanje 668 od otvorenih postupaka odnosi se na nasilje nad djecom, i to ozljeđivanje, ubojstvo i seksualno nasilje. Još 777 slučajeva odnosi se na napade na objekte koji se tiču ​​djece, dodao je Mustetsa.

07:32 Troje ljudi poginulo je u ruskom granatiranju tijekom evakuacije u minibusu u blizini Hersona, izvijestila je ukrajinska vojska. 

Ukrajinsko operativno zapovjedništvo ''Jug'' izvijestilo je da su tri osobe poginule u napadu na autobus kod Dovhova. Minibus je navodno prevozio sedam ljudi koji su se evakuirali iz privremeno okupiranog sela Starosillja u regiji Herson. Preostali preživjeli su hospitalizirani, javljaju lokalni mediji.

 

 

Što se u Ukrajini događalo 159. dana rata pogledajte >>>OVDJE

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene