442511
442511
442511
442511
442511

ŠTO SU GOVORILI? Pročitajte ključne rečenice iz tajnih dokumenata

  • , 06.07.2016., 16:36
  • Autor:
  • komentara

Britanski premijer Tony Blair američkom je predsjedniku Georgeu W. Bushu osam mjeseci prije napada na Irak 2003. pisao kako će ga podržati "bez obzira na sve", iako je izrazio brojne rezerve oko moguće vojne operacije.

 
 
 
 
Objava izvješća (Foto: AFP) - 1
Objava izvješća (Foto: AFP) - 1

Sadržaj klasificiranih diplomatskih bilješki od 28. srpnja 2002. otkriven je u srijedu u sklopu predstavljanja rezultata sedmogodišnje britanske istrage o iračkom sukobu.

U svojoj prvoj rečenici Blair Bushu daje obećanje da će "biti s njim bez obzira na sve".

Izvještaj istrage citira visokorangiranog Blairovog pomoćnika koji govori kako je s drugim savjetnikom pokušavao uvjeriti Blaira da odustane od tog dalekosežnog obećanja. Pomoćnik je istražiteljima rekao kako je Blair ignorirao njegove savjete.

Ta bilješka značajna je u svjetlu ustrajnih optužbi Blairovih kritičara da je on Washingtonova "pudlica", te da je njegova pokornost Britaniju odvela u katastrofalan sukob.

Blair je to demantirao i istražiteljima rekao kako "ne bi mogao i nije ponudio neku vrstu 'bjanko čeka' na metode ostvarivanja zajedničkih ciljeva".

U poruci poslanoj Bushu britanski premijer izražava svoju zabrinutost da će svrgavanje iračkog diktatora Saddama Husseina biti znatno teže nego prošle vojne intervencije od Zaljevskog rata 1991. godine.

"Ovo je trenutak da otvoreno procijenimo teškoće", rekao je Blair, dodavši kako je planiranje te strategije najteže dosad.

"Ovo nije Kosovo. Nije Afganistan. Nije čak ni Zaljevski rat. Vojni aspekt ovoga je veoma riskantan", zaključuje Blair.

Blair zatim nagoviješta kako bi SAD s britanskom podrškom mogle svrgnuti Husseina, no pita se je li možda potrebna šira koalicija.

"Opasnost je, kao i uvijek kod ovih stvari, u nenamjernim posljedicama. Pretpostavimo da će biti vojnih zavrzlama. Pretpostavimo da će Irak imati neočekivanih civilnih žrtava. Ili da će arapske ulice na kraju proključati", piše Blair.

"Ako brzo pobijedimo, svi će biti naši prijatelji. Ako ne... ubrzo će krenuti optužbe", dodaje.

Poginulo 150 tisuća ljudi

Njegova suzdržanost bila je na mjestu jer je rat bacio Irak u sektaški sukob u kojem je do 2009. poginulo najmanje 150 tisuća ljudi, većinom civila.

Blair je izrazio zabrinutost i oko toga što Njemačka, Francuska i "vjerojatno" Italija i Španjolska neće podržati nijednu vojnu koaliciju protiv Husseina bez eksplicitnog i posebnog mandata Ujedinjenih naroda.

"U ovom trenutku naš najbolji saveznik bila bi Rusija", napisao je Blair.

Izvještaj istrage pokazuje da je ova prepiska "izražavala osobne stavove gospodina Blaira" te da se o njegovim prijedlozima "nije raspravljalo, niti su se s njima složili njegove kolege".

Izvještaj pokazuje i da je Blairov savjetnik Sir David Manning istražiteljima potvrdio da je pokušao nagovoriti Blaira da odustane od prve rečenice u kojoj izražava svoju odanost "bez obzira na sve". Manningu se činilo da takva konstrukcija "zatvara mogućnosti" i da to nije "razumno".

Jonathan Powell, drugi Blairov savjetnik, složio se da bi se obećanje trebalo maknuti, no "premijer ga je odlučio ostaviti", rekao je Manning istražiteljima. (Hina)

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se