442486
442486
442486
442486
442486

Izvješće koje će promijeniti povijest

  • , 06.07.2016., 12:46
  • Autor:
  • komentara

Od 2003. Britanci su ratovali u Iraku. Sada je jasno da vojna intervencija nije bila konačno rješenje.

 
 
 
 
Objavljeno izvješće o britanskoj intervenciji u Iraku (VIdeo: Vijesti u 14)
Objavljeno izvješće o britanskoj intervenciji u Iraku (VIdeo: Vijesti u 14)

Sir John Chilcot, voditelj službene istrage o britanskoj vojnoj intervenciji u Iraku danas se obratio ususret objavi opsežnog izvješća koje je nastalo kao rezultat sedmogodišnje istrage. Zaključak je sljedeći - Ujedinjeno Kraljevstvo nije iscrpilo sve mirovne opcije prije priključenja invaziji na Irak. 'Vojna akcija tada nije bila konačno rješenje', rekao je Chilcot.

Njegovo izvješće će, kaže, kritizirati, kako institucije, tako i pojedince. Ujedno se nada i kako će obitelji 178 poginulih Britanaca u periodu ratovanja u Iraku konačno dobiti neke odgovore.

Prema izvješću, invazija koja je započela 2003. godine bila je temeljena na pogrešnim procjenama i obavještajnim podacima koje nitko nije osporavao. Tadašnji premijer, Tony Blair, podcijenio je posljedice koje će britanska invazija imati na Irak i regiju unatoč eksplicitnim upozorenjima, stoji u izvješću.

Očekuje se da će se Blair ponovno morati suočiti s pozivima na ispriku od strane političkih protivnika i obitelji Britanaca poginulih tijekom invazije.

Opsežno izvješće u kojem je u 2,6 milijuna riječi definirano sve što su zaključili u proteklih sedam godina ne donosi mišljenje jesu li Tony Blair i pojedini ministri prekršili međunarodno pravo, ali Chilcot nije blag u svojim kritikama. Irački rat opisuje kao intervenciju koja je pošla po zlu i završila s posljedicama koje se osjećaju i danas.

Blair: Preuzet ću odgovornost za svaku grešku

Odmah po objavi izvješća oglasio se i Tony Blair. Kaže kako je odluku o intervenciji u Iraku donio u dobroj vjeri. 'Preuzet ću odgovornost za svaku greško koju sam napravio, bez iznimke', kaže Blair i dodaje kako i dalje misli da je dobro bilo što su 'maknuli' Sadama Huseina.

'Ne vjerujem da je eliminacija Sadama Huseina izazvala val terorizma kojem sada svjedočimo na Bliskom istoku i šire', rekao je bivši premijer i dodao da će izraziti iskreno žaljenje zbog ljudskih žrtava.

 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se