Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Drama u Fukushimi

Radioaktivnost vode 5 milijuna puta viša od dopuštene!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Radioaktivnost vode je pet milijuna puta veća od zakonski dopuštene vrijednosti, objavila je tvrtka koja upravlja japanskom nuklearnom elektranom Fukushima boreći se već četvrti tjedan, nakon razornog potresa i tsunamija, s najvećom nuklearnom katastrofom u zadnjih četvrt stoljeća.

Zbog istjecanja radioaktivnosti iz Fukushime vlada je u utorak, prvi put nakon katastrofalnog potresa 11. ožujka, odlučila propisati dopuštene razine radioaktivnosti na hranu iz mora.

'Privremeno ćemo stope radioaktivnosti utvrđene za povrće' primijeniti na ribe i mekušce, rekao je vladin glasnogovornik Yukio Edano, a prenijela agencija AFP.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Nema opasnosti Srušio se dio krova NE u Černobilu Slika nije dostupna Nakon dvogodišnje pauze Kina nastavlja gradnju najveće nuklearke na svijetu

>> FOTO: S vrha antene užasnuti gledali kako im tsunami odnosi kolege

Utvrđena je granica na 2.000 bequerela po kilogramu za jod-131, što može izazvati rak. Granica za cezij-137 je 500 bequerela. Iznad tih granica ribe se smatraju nečistima za konzumiranje. Radiaoktivni jod do 4.800 puta veći od zakonski dopuštene granice izmjeren je u moru blizu elektrane.

Cezij izmjeren u maloj ribi 'kounago' u okrugu Ibaraki, južno od Fukushime, veći je od zakonom dopuštene granice, prenijeli su mediji.

Jod-131 u vodi blizu reaktora br. 2 bio je 2. travnja 7,5 milijuna puta viši od zakonski dopuštene granice, a u ponedjeljak je pao na 5 milijuna puta veću vrijednost od dopuštene. Edano je izrazio žaljenje ribarima koji su bez posla od potresa te pozvao stanovništvo da ne podliježe panici.

Japanci su inače veliki potrošači riba i plodova mora i veliku pozornost posvećuju svježini tih proizvoda.

Probali rupu začepiti tekućim staklom

U očajničkim naporima da zaustave radioaktivnost inženjeri nuklearne elekrane Fukushima Daiichi u utorak su uporabili 'tekuće staklo' u nadi da će začepiti pukotine u betonskom bazenu.

'Pokušali smo s piljevinom, novinama i betonskom smjesom koju smo nalijevali ... no čini se da smjesa nije ulazila u pukotine', rekao je Hidehiko Nishiyama, zamjenik generalnog direktora Agencije za industrijsku sigurnost (NISA)

Dodao je kako im još 'nije poznato na koji način visokokontaminirana voda istječe iz reaktora br. 2'.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene