Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Bolest stigla u susjedstvo?

Austrija: Prvi slučaj svinjske gripe?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prvi sumnjiv slučaj svinjske gripe zabilježen je u utorak u Austriji u 28-godišnje žene koja je doputovala s odmora u Meksiku, objavila je austrijska tv postaja ORF.

'Prvi sumnjiv slučaj svinjske gripe zabilježen je u Steyru', u Gornjoj Austriji, objavila je televizija izvijestivši da se žena sa simptomima svinjske gripe trenutačno liječi u bolnici s karantenom u tome gradu. Prve pretrage nisu omogućile da se potvrdi slučaj svinjske gripe, ali nema ni dokaza, tvrde liječnici, da nije posrijedi ta bolest, dodaju na tv postaji.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Prepucavanja o svinjskoj gripi H1N1: Britanci kažu da pandemije nema, SAD se ne slažu Slika nije dostupna Bolest u Europi Pandemija svinjske gripe najteže pogodila djecu

>> 'Izvor svinjske gripe na farmi u američkom vlasništvu'

>> Slučajevi svinjske gripe potvrđeni u Izraelu i Novom Zelandu

>> Australija: 19 osoba podvgrnuto testiranju

Glasnogovornik ministarstva zdravstva nije mogao potvrditi pojavu sumnjivog slučaja u Austriji. Sljedećih bi se sati trebalo obaviti još pretraga u Epidemiološkom institutu na Bečkom sveučilištu kako bi se utvrdilo je li riječ o svinjskoj ili običnoj gripi.

WHO ne preporuča ograničenja putovanja i zatvaranje granica

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) ne preporuča ograničenja putovanja i zatvaranje granica u borbi protiv svinjske gripe, izjavio je u utorak glasnogovornik te organizacije. Zaraženi ljudi možda neće imati simptome u zračnoj luci ili na graničnom prijelazu tako da ograničenja putovanja, kava su uvedena za vrijeme epidemije SARS-a, nisu učinkovita, rekao je Gregory Hartl. 'Granične kontrole ne djeluju', kazao je on na konferenciji za novinare. Hartl je pozvao na oprez prilikom putovanja u i iz zahvaćenih područja. 'Naravno, ako se osjećate bolesno, ne biste trebali putovati ni u kom slučaju', dodao je Hartl.

'Nema opasnosti od svinjetine'

Zasad su svi prijenosi bolesti bili s čovjeka na čovjeka, a ne sa životinje ili na neki drugi način, navodi WHO. Hartl je također naglasio da ne treba izbjegavati svinjetinu u prehrani. 'Nema opasnosti od svinjetine. Ako je dobro skuhate, ako dobro kuhate svo meso, to ubija sve viruse', rekao je Hartl.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene