Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zarazili se u Meksiku

Slučajevi svinjske gripe potvrđeni u Izraelu i Novom Zelandu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Novozelandske i izraelske vlasti potvrdile su u utorak slučajeve svinjske gripe - prve najmanje tri slučaja među učenicima koji su se nedavno vratili iz Meksika, a druge u 26-godišnjeg mladića, koji se također vratio iz Meksika, prenijele su svjetske agencije.

Novozelandski ministar zdravstva Tony Ryall izjavio je kako su u australskim laboratorijima WHO-a ispitana tri od 11 uzetih uzoraka te da su sva tri pozitivna na novi soj svinjske gripe H1N1. Ryall je kazao kako se očekuje i veći broj zaraženih, a ispitivanja na četvrtome uzorku su u tijeku. Ministar je kazao kako su simptomi gripe u svih zaraženih blagi te da pacijenti dobro reagiraju na liječenje.

Pročitajte i ovo Loreen Nova kriza Šokantan ultimatum pobjednice Eurosonga? "Ako pobijedi Izrael..." Evakuacija iz Rafaha - 5 Strah i glad Iz Rafaha pobjeglo 150.000 ljudi: "Ovdje su zarobljeni. Znaju da pomoć ne stiže"

>> Eksplodirao spremnik s uzorcima gripe

'Svih 11 učenika oporavlja se kod kuće', rekao je Ryall, a prenosi Reuters. Izraelac zaražen virusom svinjske gripe hospitaliziran je u nedjelju, no, po riječima glasnogovornice ministarstva zdravstva Einav Shimron, u bolnici će na promatranju ostati do daljnjega.

Virus se pojavio u selu nadomak glavnog meksičkog grada

Pretpostavlja se da se virus prvi put pojavio u selu u državi Vera Cruzu nadomak glavnome meksičkom gradu. Do sada je od posljedica novoga soja virusa umrlo 149 ljudi, a osim u spomenutim dvjema državama virus je otkriven u pacijenata u SAD-u, Kanadi, Španjolskoj i Škotskoj. Uzorci nekolicine pacijenata za koje se sumnja da bi mogli biti zaraženi poslani su na ispitivanje u laboratorije u Južnoj Koreji i Australiji.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) povećala je u ponedjeljak navečer stupanj opasnosti s tri na četiri na ljestvici od jedan do šest, što znači da je veća i opasnost od moguće pandemije. Naime, utvrđeno je da se virus prenosi s čovjeka na čovjeka, no iz WHO-a još ne savjetuju nikakva ograničenja putovanja niti zatvaranje granica, rekao je glasnogovornik te organizacije Gregory Hartl.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene