Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ostavka premijerke

Slovenija: 'Prijevremeni izbori neće izazvati novu kirzu'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
EK Sloveniji je ove godine prognozirala gospodarski rast od 0,8 posto, a 2015. godine 1,4 posto.

Predsjednica slovenske vlade u ostavci Alenka Bratušek izrazila je u ponedjeljak uvjerenje da politički zastoj nakon njezine ostavke neće uzrokovati političku krizu u državi.

Pročitajte i ovo Tuča u Sloveniji hladna fronta VIDEO Dijelove Slovenije poharala tuča, objavljena snimka kako se hladna fronta kreće prema Hrvatskoj Trajekt Jadrolinije u splitskoj luci Pismo vrhu kompanje Sindikat Jadrolinije traži ostavku predsjednika Uprave: ''Znao je da brod Oliver nije spreman''

"Unatoč političkom zastoju zbog predstojećih prijevremenih izbora to neće biti razlog za novu krizu. Uvjerena sam da ćemo stvari voditi u pravcu još veće gospodarske aktivnosti", rekla je Bratušek.

Najnovije prognoze Europske komisije Sloveniji ove godine, suprotno ranijim pesimističkim prognozama, najavljuju gospodarski rast od 0,8 posto u ovoj i 1,4 posto u idućoj godini, uz upozorenje da politička nestabilnost ne bi smjela utjecati na zastoj u reformama.

"Praktično sve međunarodne, ali i domaće ustanove, svoje prognoze o Sloveniji iz loših su promijenile u bitno pozitivne. To dokazuje da smo svoj posao u protekloj godini dana obavili više nego dobro", rekla je Bratušek, komentirajući najave Europske komisije prilikom sastanka država OECD-a u Parizu.


Alenka Bratušek: Više nisam premijerka Slovenije!

Bratušek je predsjednicom slovenske vlade postala u ožujku prošle godine, ali je u ponedjeljak, kako je i najavljivala, podnijela ostavku nakon što je izgubila izbore u vlastitoj stranci Pozitivna Slovenija (PS), na čije je čelo ponovno došao njezin osnivač i ljubljanski gradonačelnik Zoran Janković.

Ostavkom Bratušek, njezina će vlada do prijevremenih izbora obavljati tekuće poslove, a izbori bi se mogli održati u najboljem slučaju kroz dva mjeseca, ali vjerojatnije na jesen.

Prema ocjenama slovenskih analitičara, 44-godišnja predsjednica vlade u ostavci mogla bi nakon što je istupila iz Pozitivne Slovenije (PS) na izborima nastupiti s vlastitom strankom koju bi osnovali parlamentarni zastupnici koji su također izašli iz stranke, a bliži su njoj nego ljubljanskom gradonačelniku. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene