Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Traže otvaranje novih poglavlja

Pridruživanje Truske Europskoj Uniji još upitnije

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Turska će se oprostiti od ulaska u EU ako Unija odbije "otvarati nova poglavlja" o njezinu pristupanju u Uniji, izjavio je predsjednik Erdogan. Do toga je došlo nakon što je povjerenik EU rekao kako su akcije i politike Ankare, učinile ispunjavanje kriterija za pridruživanje, nemogućim.

"Od sada na dalje, ne postoji druga opcija osim otvaranja poglavlja koja još niste otvorili. Ako ih ne otvorite, zbogom ", rekao je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan na ceremoniji u utork, prenosi Reuters.

Pročitajte i ovo Turski predsjednik Tayyip Erdogan Pregovori o pristupanju u zastoju Erdogan: "Bude li potrebno Turska bi se mogla razići s Europskom unijom" Ilustracija Erdogan razgovarao s Putinom Putin uskoro putuje u Ankaru: Kremlj spreman obnoviti ugovor o žitu, otkriveni i uvjeti

Njegovi su komentari došli nakon što je europski povjerenik Johannes Hahn, koji nadgleda kandidature za članstvo u EU, izjavio kako su ograničenja Turske za slobodu tiska i smanjenje građanskih prava učinila gotovo nemogućim Turskoj zadovoljiti kriterije pridruživanja EU.

Hahn je u utorak izjavio kako su pravila EU "neprenosiva" i da Unija neće staviti po strani "situaciju o ljudskim pravima" u raspravama s Ankarom.

"Svi se slažu da se, barem trenutno, Turska odmiče od europske perspektive", rekao je Hahn.

"Ne postoji verzija turske demokracije. Postoji samo demokracija" rekao je Hahn.

Ankara i Bruxelles godinama su razgovarali o mogućnosti da se Turska priključi EU. Već spori pregovori su zaustavljeni u srpnju 2016. godine, prenosi RT.

Odnosi su od tada postali još napetiji nakon rezultata referenduma, koji Erdoganu omogućuju da se dobiju čvrste ovlasti kada je u pitanju nacionalna pitanja zakonodavstva, financija, imenovanja i civilnog društva.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene