Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Carinici i policajci traže promjene

Počeo štrajk: Na slovenskoj granici i do osam sati čekanja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Od ponoći dio zaposlenika slovenskog javnog sektora započeo je najavljeni štrajk koji će na svojoj koži osjetiti svi koji će se zateći na slovenskoj granici.

Kako je jutros objavio slovenski centar za prometne informacije, na ulazak u Sloveniju preko graničnog prijelazu Macelj-Gruškovje teretna vozila čekaju i do osam sati, na graničnom prijelazu Bregana-Obrežje jedan sat, a na prijelazu Pasjak-Starod dva sata. Nešto manje, od 15 minuta do jedan sat, na različitim graničnim prijelazima, čeka se i na ulazak u Sloveniju osobnim vozilima.

Pročitajte i ovo Policijska kontrola na granici NOVE MJERE Slovenija će zatražiti produljenje kontrole na granici s Hrvatskom Povrat migranata - 3 "Nužne mjere" Slovenija produljuje granične kontrole, u Njemačkoj novi zakon za brže protjerivanje ilegalnih migranata

Carinici, kojima pomažu i policajci, pooštreno obavljaju carinsku kontrolu na svim graničnim prijelazima, piše 24ur.com. Oko 80 000 javnih službenika u ponoć je započeo štrajk. Od kada postoji samostalna i nezavisna Slovenija, tako masovnog štrajka u javnom sektoru nije bilo. Carinicima i policajcima pridružili su se veterinari, vatrogasci, kulturni i socijalni djelatnici, zaposlenici u zdravstvu te djelatnici slovenske nacionalne televizije.

Pahor bez komentara

Zdravstveni djelatnici poručuju kako znaju svoju odgovornost prema pacijentima te da će poštovati zakonske odredbe pružanja hitne medicinske pomoći, osnovne njega i skrbi.

>> Ukoliko putujete kroz Sloveniju očekujte kolone, počinje štrajk

Za razliku od štrajka carinika i policajaca onaj zaposlenika u javnoj upravi, kulturi i zdravstvu još se toliko ne osjeća, a za sada nema informacija do kada bi štrajk javnih službenika mogao potrajati. Premijer Borut Pahor još nije komentirao razmjere prosvjeda, a u njegovom uredu nisu željeli komentirati informacije o navodnoj izvanrednoj sjednici vlade koju je Slovenski radio najavio za utorak.

'Na leđima zaposlenih želite smanjiti troškove proračuna'

Jedan od čelnika javnih sindikata Drago Černjavič izjavio je za Slovensku televiziju da bi štrajk bilo moguće obustaviti već danas navečer ako vlada izađe s prijedlogom kojim će se približiti sindikatima. Jedan od sindikalnih čelnika javnog sektora okrivio je vladu da na leđima zaposlenih želi smanjiti troškove proračuna.

'Vlada je početkom godine u Bruxelles poslala dokument o strategiji izlaza iz krize kojim je obećala smanjenje javnih troškova za 900 milijuna eura u dvije godine, a to je nerealno', rekao je u razgovoru za Slovenski radio Janez Posedi, glavni pregovarač javnih sindikata s vladom. (24ur.com/Hina)

 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene