Obavijesti Video Pretražite Navigacija
ruska agresija

Procurio dokument Pentagona: Plaćenička vojska Wagner pokušala kupiti oružje od članice NATO-a

Jevgenij Prigožin
Jevgenij Prigožin Afp
Aktualno Galerija Jevgenij Prigožin Jevgenij Prigožin Foto: Afp Grupa Wagner - 2 Grupa Wagner - 2 Foto: Afp Jevgenij Prigožin Jevgenij Prigožin Foto: Afp +0 Grupa Wagner Galerija 1/4 >>
Prema dokumentu američke vojske, ruska paravojska Wagner željela je kupiti oružje za rat u Ukrajini od članice NATO-a.

Ruska paravojna skupina Wagner pokušala je kupiti oružje i vojnu opremu od Turske, zemlje članice NATO-a, piše CNN.

Povjerljivi dokument do kojeg je došao Pentagon sugerira da su bili spremni uložiti značajan novac kako bi ojačali svoje vojne sposobnosti. 

Prema izvješću američkih obavještajnih službi citiranom u dokumentu, članovi Wagnera sastali su se s "turskim kontaktima" početkom veljače s namjerom "kupnje oružja i opreme iz Turske".

Nejasno je tko su bili ti "kontakti" i je li turska vlada znala za sastanke. Ne postoje dokazi kako je postignut napredak u dogovoru o prodaji oružja vagnerovcima. Ipak, mogućnost da NATO-ov saveznik prodaje oružje ruskim plaćeničkim snagama vjerojatno bi izazvala ozbiljnu zabrinutost u Washingtonu i zakomplicirala odnos Ankare s drugim članicama NATO-a, piše CNN.

Turska se smatra partnerom SAD-a i drugim zemljama koje pružaju izravnu vojnu potporu Ukrajini te je javno izrazila protivljenje ruskoj invaziji. U Turskoj se također nalazi glavna američka vojna baza u kojoj se skladišti nuklearno oružje te služi kao dodatno upozorenje za odvraćanje ruske agresije protiv članica NATO-a.

Dokument koji je objavljen pod naslovom "Mali, Rusija, Turska: Wagner traži oružje od Ankare" otkriva pojedinosti sastanaka u veljači i sugerira kako to nije bio prvi takav pokušaj kupnje oružja skupina paravojske Wagner. 

Navodi se da je Wagner također planirao koristiti oružje i opremu iz Turske u Maliju, afričkoj zemlji u kojoj je također zamijećeno njihovo djelovanje. 

Dodatno, u dokumentu se tvrdi da paravojna skupina planira nastaviti regrutirati zatvorenike iz ruskih zatvora. CNN nije neovisno potvrdio vjerodostojnost dokumenta, ali su američki dužnosnici naznačili da je većina iscurjelih podataka autentična.

Glasnogovornik State Departmenta naglasio je da "Ministarstvo obrane i obavještajna zajednica aktivno pregledavaju i procjenjuju valjanost" procurjelih dokumenata. 

Američki dužnosnici već se dugo suočavaju s kompliciranom stvarnošću jedinstvenog odnosa Turske s Moskvom unatoč tome što se radi o vojnom savezu kojem je cilj zaštiti pogranične nacije od potencijalne prijetnje ruske ekspanzije. Iako je turska vlada izrazila protivljenje ruskoj invaziji na Ukrajinu, za razliku od mnogih NATO-ovih članica zadržala je bliske veze s vladom u Moskvi.

Pročitajte i ovo Marko Stričević i Olga Romanova "S lakoćom idu u smrt" Ekskluzivno za Dnevnik Nove TV: Ruska disidentica Olga Romanova otkriva pozadinu plaćeničke vojske Wagner - "Govorili su mi da su ti ljudi poput zombija"

Povremeno je turska vlada koristila te veze kako bi pokušala natjerati rusku vladu da okonča rat. Tako se prošlog tjedna turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavasoglu sastao sa svojim ruskim kolegom Sergejem Lavrovom u Ankari. Turska vlada bila je jedan od posrednika u dogovoru koji je omogućio siguran tranzit ukrajinskog žita kroz Crno more bez ruske prijetnje.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Ukrajina negira Wagner zauzeo Bahmut? Prigožin mahao ruskom zastavom s posvetom ubijenom blogeru

Dokumenti Pentagona sugeriraju da su se predstavnici Wagnera sastali sa svojim turskim kontaktima samo mjesec dana nakon Erdoganovih razgovora s Putinom i Zelenskim.

Drugi dokument do kojeg je došao CNN otkriva kako su turske tvrtke pomagale Bjelorusiji, još jednom ključnom Putinovu savezniku, da izbjegne sankcije.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene