Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Izbori u Irskoj

Pjesnik pobijedio bivšeg člana IRA-e

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bivši irski ministar kulture, laburist i pjesnik Michel D. Higgins postaje novi irski predsjednik, dok se glasovi u petak još broje, a čestitaju mu glavni konkurenti, televizijska zvijezda i bivši zapovjednik IRA-e, javljaju u petak agencije.

Predsjednički su izbori održani u četvrtak, a 70-godišnji Higgins vodi na većini biračkih mjesta, objavila je državna televizija LTE, a prenosi Reuters.

'Sasvim je jasno da će nam predsjednik biti Michael D. Higgins', rekao je David Norris, borac za prava gay-populacije koji očekuje da je treći ili četvrti po broju glasova.

Drugo mjesto bi mogao osvojiti poduzetnik Sean Gallagher, koji se natjecao kao neovisni kandidat, ali je povezan sa strankom Fiannom Fail, koja je nedavno teško poražena na općim izborima.

Poslovni čovjek i neovisni kandidat Sean Gallagher priznao je u petak izborni poraz i čestitao Higginsu, javlja France Presse. On se proslavio reality-televizijom, ali nije se u predizbornoj kampanji uspio oporaviti od skandala koji je izbio kad su mu ankete davale 15 posto. Otkriveno je da je povezan sa Fianna Failom, strankom koju smatraju krivom za irski gospodarski kolaps.

Prvi će rezultati biti objavljeni oko 18 do 19 sati po lokalnome vremenu, što je 20 do 21 sat po srednjoeuropskome, piše Reuters. Službeni će rezultati vjerojatno biti objavljeni tek u subotu zbog složenoga i ručnog sustava brojanja glasova.

 

Pročitajte i ovo Gastarbajteri - 1 Srce vuče Oni su ipak odlučili vratiti se u Hrvatsku: "Situacija se promijenila. Prošla su vremena kad je poslodavac govorio ako nećeš ti, ima tko će" Neredi u Dublinu - 1 Sve počelo zbog napada VIDEO/FOTO Jutro nakon nereda u Dublinu: Prosvjednici traže deportaciju migranata, podržava ih i poznati irski sportaš

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene