Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Loše prognoze

Zbog političkih blokada BiH prijeti financijski kolaps

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bosna i Hercegovina bi se početkom 2012. godine mogla suočiti s ozbiljnom financijskom krizom nastave li se sadašnje političke blokade koje priječe uspostavu vlasti na državnoj razini, upozorio je ministar financija BiH Dragan Vrankić.

U izjavi koju prenose lokalni mediji u BiH Vrankić je podsjetio kako s 31. prosincem ove godine prestaje mogućnost donošenja odluka o privremenom financiranju iz državnog proračuna pa bi na taj način bilo onemogućeno funkcioniranje svih tijela vlasti BiH uključujući tu i isplate plaća zaposlenima.

Država također ne bi više mogla plaćati inozemni dug. Vijeće ministara BiH, koje je u tehničkom mandatu već duže od godinu dana, odluke o privremenom financiranju države donosi svaka tri mjeseca, no zakonska osnova za to je proračun za prethodnu godinu. Kako proračun za 2011. godinu nikada nije usvojen jer nema vladajuće većine koja bi to učinila, nema ni osnova za donošenje odluka o privremenom financiranju.

Vrankić je kazao kako je krajnje vrijeme da se političari u BiH dogovore u uspostavu vlasti jer se zemlja mora suočiti s globalnom gospodarskom krizom koja se odražava i na BiH. Svi pregovori o uspostavi vlasti u BiH, započeti nakon izbora u listopadu 2010. godine, prekinuti su nakon neuspjelog sastanka lidera šest ključnih političkih stranaka održanoj krajem rujna.

Ključni problem je izostanak dogovora HDZ BiH i HDZ 1990. s jedne, odnosno Socijaldemokratske partije BiH (SDP) i Stranke demokratske akcije (SDA) s druge strane, o tome tko treba predlagati hrvatske kandidate za ministarske i doministarske pozicije na državnoj razini. Dva HDZ-a inzistiraju da ministri i doministri budu isključivo osobe koje oni predlože, dok SDP BiH traži da barem jedno ministarsko mjesto dobije kandidat kojega predloži ta stranka.

Iz istih razloga trenutačno je blokiran i pokušaj uspostave vlasti u Hercegovačko-neretvanskoj i županiji Središnjoj Bosni, gdje je to moguće jedino dogovorom dva HDZ-a odnosno SDP-a i SDA. Pregovori o županijskoj vladi središnje Bosne zastali su zbog prijepora oko pozicija ministra obrazovanja odnosno financija.

Predsjednik HDZ BiH Dragan Čović kazao je kako o rješavanju tog pitanja ovisi i hoće li biti nove županijske vlade u Mostaru odnosno hoće li biti dogovora na državnoj razini. Predstavnici međunarodne zajednice u BiH i dalje su na stajalištu kako nova vlast mora biti rezultat unutarnjeg političkog dogovora te kako ona ne može biti uspostavljena diplomatskom intervencijom.

'Građani BiH obavili su svoju dužnost na izborima i sada imaju pravo dobiti vladu', izjavio je ranije ovog tjedna šef delegacije Europske komisije u BiH Peter Sorensen. Dodao je kako je EU na strani građana BiH, dok je odgovornost izabranih političara provesti reforme koje su nužne za približavanje njihove zemlje europskim integracijama.

Uz četiri stranke iz Federacije BiH buduća vladajuća većina moguća je jedino uz sudjelovanje Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i Srpske demokratske stranke (SDS). Iz tih je stranaka naznačena načelna spremnost na sudjelovanje u daljnjim pregovorima, no odgovornost za to prebacili su na dva HDZ-a odnosno SDP i SDA. (Hina)

Pročitajte i ovo Iris Žerić, koordinator kampa Lipa Migrantski kamp Lipa Nakon što je razbijen krijumčarski lanac koji je zarađivao milijune eura Dnevnik Nove TV doznao što se događa u kampu pored granice s Hrvatskom: "Ima ih na svakom koraku" Racijom u BiH razbijen superkartel velika akcija Pao superkartel u susjedstvu: Među uhićenima ravnatelji policije i bolnice, poduzetnici, influencerica...

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene