Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Netom nakon uvođenja zakona

'Pale' prve žrtve zabrane nošenja burki u Francuskoj

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Netom što je u Francuskoj uveden zakon o zabrani nošenja burke ženama islamske vjere, pale su i prve žrtve tog zakona.

Nakon što je u Parizu s burkom na glavi uhićena Kenza Drider, broj uhićenih premašio je 60 žena. Dvije žene su uhićene ispred katedrale Notre Dame tijekom prosvjeda protiv zabrane nošenja burke.

Pročitajte i ovo Zabrana pobačaja, ilustracija Uoči izbora Jedna savezna država SAD-a vratila se u 19 stoljeće i oživjela zakon o pobačaju iz 1864. Slika nije dostupna Reakcije iz svijeta Iran o zabrani burki u Francuskoj: Niti jedna zemlja si to ne smije dopustiti

'To nije bio čin provokacije. Samo koristim svoja građanska prava i ne činim kazneno djelo. Ako me zatraže dokumente radi identifikacije, dobit će ih bez problema', rekla je medijima Kenza Drider, prva žrtva novog zakona.

>> U Francuskoj zabranjeno nošenje nikaba i burke

Pariška policija ipak tvrdi kako Drider nije uhićena zbog burke, već zbog toga što je sudjelovala u nelegalnom prosvjedu usmjerenom protiv stavljanja spomenutog zakona u primjenu. Francuska je prva europska zemlja koja je zabranila nošenje burki, a onoga koga se uhvati u kršenju te zabrane, kaznit će se sa 150 eura, a ista će osoba morati pohađati i tečaj građanskog ponašanja, prenosi BBC.

Instrukcije policiji

Oni koji žene tjeraju da nose burke kaznit će se znatno drastičnije, jer tim osobama prijeti zatvorska kazna u trajanju do dvije godine. Bilo koja žena, bilo da je rodom iz Francuske, ili da je strankinja, može biti zaustavljena na ulici od strane policije i kažnjena za nošenje burke ili nikaba.

Policija je dobila instrukcije da ženama koje nose burku ili nikab, ne skidaju ta pokrivala nasred ulice, već da ih preprate u policijsku postaju, gdje će se od njih zatražiti uklanjanje pokrivala s lica radi identifikacije.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene