Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Oštre rasprave

Francuski parlament opet raspravlja o zakonu o zabrani burki

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Francuski parlament raspravlja o zabrani nošenja islamskih pokrivala za lice na javnim mjestima. Prijedlog zakona izazvao je oštre rasprave u zemlji u kojoj živi oko pet milijuna muslimana. Slične mjere razmatraju i u nekim drugim europskim zemljama.

Veo preko lica na francuskim će ulicama uskoro biti zabranjen. Prekršiteljicama prijeti 150 eura globe. Oni koji žene prisiljavaju na nošenje burke mogli bi biti kažnjeni s godinu dana zatvora i 15 tisuća eura. Zakon o zabrani nošenja muslimanskih prekrivala na svim javnim mjestima u Francuskoj je izazvao oštre rasprave. 'Kada hodam ulicom želim vidjeti vaše lice. Želite vidjeti njihova lica. Ako odbijete pokazati lice, ja sam žrtva jer ne znam tko ste, jer se stavljate u geto i isključujete me iz prijateljske interakcije koju bismo svi trebali imati', rekao je Jacques Myard, zastupnik u francuskom parlamentu.

Pročitajte i ovo Iskorak u zaštiti životinja - 6 povijesni iskorak Zbog napuštanja životinje možete završiti u zatvoru: "Ljudi bi i vlastitu djecu ostavljali da nema kazne za to" Benjamin Netanyahu Bijela kuća zabrinuta Izrael zabranjuje rad katarske medijske kuće: "Iznutra djeluje protiv Izraela"

'Ovo je samo manipulacija da se zadovolji većina francuskih konzervativnih birača', smatra Noel Mamere, isto tako zastupnik u francuskom parlamentu. Protivnici zakona su uvjereni da se njime samo stigmatizira brojna francuska muslimanska zajednica. Vlada pak tvrdi da nošenje burke stvara mračnu sliku islama. Posebno su glasne francuske feministice. 'Očekujemo snažnu podršku zakonu ovaj tjedan. Protiv burki i za emancipaciju žena. Očekujemo da sve napredne stranke koje imaju fotelje u parlamentu i Senatu podrže ovu snažnu odluku. U suprotnom poslat će se katastrofalna poruka ženama', kaže Sihem Habachi, predsjednica feminističke organizacije. Procjenjuje se da među pet milijuna francuskih muslimana svega dvije tisuće žena nosi velove koji prekrivaju lice. Neke organizacije za zaštitu ljudskih prava i pravni stručnjaci upozoravaju da bi ustavni sud mogao odbaciti zakon zbog kršenja slobode izražavanja i vjeroispovijesti.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene