Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Novih 26 žrtava

Ponovno šok i nevjerica: Nove rasprave o oružju u SAD-u

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pucnjave u školama i na fakultetima postale su prečesti prizor diljem svijeta.

Najsmrtonosniji oružani pohodi na obrazovne ustanove u posljednjih 20 godina su onaj na sveučilištu Virginia Tech, srednjoj školi Columbine, u osnovnoj školi u Dunblaneu u Škotskoj te ovaj jučerašnji u Newtownu.

Pročitajte i ovo Policija je okružila trgovački centar u Sydneyju - 4 Napadač upucan FOTO/VIDEO Preminula mama koju je manijak u šoping-centru izbo zajedno s bebom Incident u Chicagu incident u Chicagu VIDEO Policija zaustavila muškarca jer nije bio vezan, a onda je počela drama: Ispalili su prema njemu 96 metaka za 41 sekundu

Jučerašnja pucnjava u Newtownu izazvala je nove debate diljem SAD-a o očito sve većem problemu raširenosti oružja i nedostatne kontrole nad istim. Zagovornici oružja kažu kako se postupci jedne osobe ne smiju koristiti kako bi se mijenjala legislativa vezana uz kontrolu naoružanja.

S druge strane, zagovornici zabrane oružja zalažu se za promjenu zakona kako bi se smanjio broj oružja među građanima. Vrlo aktivno u tu se debatu uključio uzrujani Piers Morgan u svojoj emisiji 'Piers Morgan Tonight' na CNN-u, koji je ugostio obje strane, ali se i jasno svrstao. 'Koliko još djece mora umrijeti, prije nego vi momci kažete 'želimo manje, a ne više oružja'', upitao je zagovornike sadašnje legislative.

Bijela kuća, čija stranica je nakon novog masakra 'zasuta' zahtjevima da se ponovno otvori rasprava o nošenju oružja u SAD-u, pozvala je javnost da se iz poštovanja prema stradalima ne započinju nikakve rasprave o kontroli oružja. 'Do rasprava će sigurno doći, ali ne sada, pogotovo zato što još čekamo detaljnije informacije iz Connecticuta', priopćili su iz Bijele kuće.

>> Ovo je Adam Lanza, mladić koji je zavio Ameriku u crno

Masakr u osnovnoj školi u Connecticutu samo je jedan u nizu sličnih incidenata koji su potresli svijet. U ožujku 1996. jedan je muškarac upao u osnovnu školu u škotskom gradu Dunblaneu te ubio 16 djece i njihovu učiteljicu nakon čega je život oduzeo i sam sebi.

No, po takvim su napadima ipak najpoznatije SAD, a prvi takav događaj zbio se u travnju 1999. godine kada su dva teško naoružana tinejdžera krenula u pokolj u srednjoj školu Columbine u gradu Littletonu u Coloradu. Mladići su ubili 13 učenika i članova osoblja te su nakon toga presudili i sami sebi.

>> I Obama u suzama: Upao u školu i ubio 26 osoba, od toga 20 djece

U travnju 2007. godine dogodio se i pokolj na sveučilištu Virginia Tech u Blackburnu u kojem su ubijene 32 osobe.

Ovaj je tragičan događaj uslijedio samo dva dana nakon što je jedan muškarac u trgovačkom centru u Oregonu zapucao pri čemu je ubio dvoje ljudi, pa počinio samoubojstvo.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene