Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ubojiti virus

Otkriveno gdje je i kako počela strašna epidemija koja je do sada ubila 7500 ljudi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Znanstvenici su otkrili gdje je i kako krenula posljednja epidemija ebole koja je do sada usmrtila 7500 osoba.

Dvogodišnji dječak čija je smrt pokrenula sadašnju epidemiju ebole možda se zarazio virusom tako što je došao u dodir sa šišmišima dok se igrao unutar šupljeg drveta.

Naime, znanstvenici koji su posjetili selo Meliandou, u Gvineji, gdje je počela epidemija, otkrili su kako se djeca igraju tako da love šišmiše za koje se vjeruje da su nosioci ebole, piše Independent.

Emile Ouamouno umro je prošlog prosinca, nakon čega su umrle njegova majka i sestra. Međutim, nitko nije obraćao previše pažnje na ebolu dok se epidemija nije proširila na Liberiju, Sierra Leone, Nigeriju, a virus je stigao i do SAD-a, Španjolske i sada Velike Britanije.

Dugo se vjerovalo kako je virus ebole nastao kod šišmiša te je prenesen na druge životinje, a u konačnici i na čovjeka koji ih je jeo.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Pomagao trudnici pa obolio Strah u SAD-u: Oboljeli od ebole bio je u kontaktu s čak 80 ljudi Slika nije dostupna Zaraženo preko 5 tisuća osoba OVO je izvor ebole!

Ratovi, bolesti i nezapamćena ljudska stradanja obilježili 2014.

U Meliandou, selu sa samo 30-ak kuća u gvinejskoj prašumi kolonije šišmiša žive u velikom drvetu koje se nalazi blizu Emilove kuće. Drvo je zahvatila vatra pa su seljani jeli šišmiše koji su izletjeli iz njega. To je bilo u ožujku ove godine nakon čega je 14 mještana umrlo, a ebola se počela prenositi s čovjeka na čovjeka. Selo se nalazi i na tromeđi Gvineje, Liberije i Sierra Leonea gdje se epidemija prvo proširila i gdje je bilo najviše zaraženih.

Fabian Leendertz, jedan od znanstvenika, kazao je kako se istraga o povezanosti ebole i šišmiša mora nastaviti jer je očito kako je virus nastao unutar njihove vrste te se prenio na ljude.
Ebola je do sada ubila 7500 osoba.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene