445050
445050
445050
445050
445050

Otkriveni detalji o Mjesecu koji su iznenadili znanstvenike

  • , 31.07.2016., 16:25
  • Autor:
  • komentara

Kineska lunarna sonda Chang'e-3 u protekle dvije i pol godine je prikupila veliku količinu podataka i fotografija s Mjeseca. Neki su detalji iznenadili i same znanstvenike.

 
 
 
 
Kineski rover na Mjesecu (Screenshot Reuters)
Kineski rover na Mjesecu (Screenshot Reuters)

Prvi kineski rover u svemiru, Yutu, sletio je na Mjesec 14. prosinca 2013. godine i još uvijek uspješno radi što je dosadašnji rekord, odnosno najduži boravak jedne takve sonde na površini Mjeseca. U četvrtak je Yutu ušao u svoj period mirovanja nakon 33 radna lunarna dana, odnosno 462 zemaljska dana, tijekom kojih je opet prikupio veliku količinu podataka.

Chang'e-3 je, uz pomoć najmodernije tehnologije, napravio prvu geološku kartu Mjeseca koja je važna znanstvena osnova za pogled u njegovu evolucijsku povijest kao i istraživanje njegovih resursa. Karta prikazuje geološku strukturu 330 metara ispod površine Mjeseca, a otkriven je i novi kamen - mjesečev bazalt.

Radar na Yutuu otkrio je tri sloja bazalta pod zemljom, a samo je najgornji sloj debeo 195 metara. ' To znači da su tamo do prije dva milijuna godina bile velike količine magme koja je eruptirala i da je aktivnost magme trajala duže nego što smo mislili', kazao je znanstvenik s Instituta za geologiju i geofiziku Lin Yangting.

Osim toga, pokazalo se i da je mjesečevo tlo dublje, gotovo dvostruko od onog što su govorili prijašnji podaci.

Teleskop je donio i najnovije podatke o količinama vode na Mjesecu i po prvi puta je dokazano - tamo nema vode.

'Mjerili smo ima li vode na površini Mjeseca i iznad nje i dobili smo toliko male vrijednosti, što je i u skladu s očekivanjima stručnjaka da tamo nema dragocjene tekućine za ljude', pojasnio je Wei Jianyan, znanstvenik s Nacionalnog opservatorija Kine.

Prvi svjetski skener ultraljubičastih zraka, koji je instaliran upravo na Chang'e-3 prikupio je velike količine fotografija plazmosfere koja je najdublji dio Zemljine magnetosfere.

'Ako nešto ometa magnetosferu, oblik i struktura plazomsfere bit će također pogođeni, odnosno vidjet će se određene promjene. Proučavajući strukturu plazmosfere možemo pratiti utjecaj sunčeve aktivnosti na Zemlju, odnosno solarne oluje, koje bi mogle uništiti komunikacije objekata koji se nalaze oko našeg planeta poput navigacijskih i komunikacijskih satelita ali i letjelice s posadom koje su u svemiru. To je ekskluzivna sposobnost Chang'e-3 sonde - da promatra promjenu plazmosfere kao jedan od indikatora za praćenje solarnih oluja', pojasnio je He Han iz Nacionalnog opservatorija Kine.

Kina je treća zemlja, nakon SAD-a i Rusije, koja je izvela ovakvu svemirsku misiju na Mjesecu, piše Reuetrs.
 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se