Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Koji mu je stvarni cilj?

'LUTAJUĆI ZMAJ' Kina lansirala tajanstveni satelit - nitko ne zna je li riječ o moćnom oružju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kina je u svemir poslala svoje najnovije čudo tehnologije - satelit zvan 'Lutajući zmaj'.

Dok vlasti u Pekingu tvrde kako je njegov primarni zadatak čišćenje otpada, Amerikanci već strahuju kako je riječ o moćnom oružju koje vreba potencijalne mete. Kina, naime, velika sredstva ulaže u vojnu tehnologiju te postiže zavidan napredak na tom polju pa SAD napeto prate svaki nihov potez.

'Lutajući zmaj' lansiran je 25. lipnja iz južne provincije Hainan. Peking je objavio kako je njegov zadatak sakupljanje svemirskog otpada zaostalog od nekih drugih svemirskih letjelica i njegovo sigurnosno uklanjanje izvan Zemljine orbite.

Pročitajte i ovo HGSS obučava kineske spasioce - 3 Važna razmjena HGSS obučava kineske spasioce: 'Mogli su birati otići bilo gdje u svijetu, a odabrali su nas'' Filipinski ratni brod Odnosi su na prekretnici Proključalo na Dalekom istoku, SAD je spreman intervenirati: "Nitko nas neće pokoriti, odgovorit ćemo na napade"

Neosporna je činjenica da je svemirski otpad itekako opasan za misije u svemiru, a do incidenta je došlo i prošle godine kada su astronauti Međunarodne svemirske postaje zamalo stradali od ostataka nekog prastarog ruskog satelita. Srećom, u posljednjem je trenu skrenuo s putanje postaje pa je nesreća izbjegnuta.

'Kina se, kao jedna ozbiljna i velika država, uključila u čišćenje i kontrolu svemirskog otpada', napisao je Tang Yagang, znanstvenik Kineske svemirske agencije koja je konstruirala i lansirala 'Lutajućeg zmaja'.

Ipak, ono što je Amerikancima zapelo za oko je specifičan dizajn kineskog satelita, prije svega njegova široka mogućnost manevriranja, a naročito njegova vrlo okretna robotička ruka koja može djelovati kao oružje, zumirati i rastavljati satelite drugih zemalja.

'Upravo zbog ovih moćnih karakteristika, 'Lutajući zmaj' može funkcionirati kao oružje, može zumirati i špijunirati satelite drugih zemalja, kao i same države. Nerealno je misliti da se sav svemirski otpad može ukloniti uz pomoć robota. Međutim, satelit s takvim mogućnostima može obavljati brojne druge zadatke', piše Daily Beast pozivajući se na 'anonimne izvore' iz Kineske svemirske agencije.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene