442504
442504
442504
442504
442504

'LUTAJUĆI ZMAJ' Kina lansirala tajanstveni satelit - nitko ne zna je li riječ o moćnom oružju

  • , 06.07.2016., 20:59
  • Autor:
  • komentara

Kina je u svemir poslala svoje najnovije čudo tehnologije - satelit zvan 'Lutajući zmaj'.

 
 
 
 
Lansiranje 'Lutajućeg zmaja' (Screenshot You Tube)
Lansiranje 'Lutajućeg zmaja' (Screenshot You Tube)

Dok vlasti u Pekingu tvrde kako je njegov primarni zadatak čišćenje otpada, Amerikanci već strahuju kako je riječ o moćnom oružju koje vreba potencijalne mete. Kina, naime, velika sredstva ulaže u vojnu tehnologiju te postiže zavidan napredak na tom polju pa SAD napeto prate svaki nihov potez.

'Lutajući zmaj' lansiran je 25. lipnja iz južne provincije Hainan. Peking je objavio kako je njegov zadatak sakupljanje svemirskog otpada zaostalog od nekih drugih svemirskih letjelica i njegovo sigurnosno uklanjanje izvan Zemljine orbite.

Neosporna je činjenica da je svemirski otpad itekako opasan za misije u svemiru, a do incidenta je došlo i prošle godine kada su astronauti Međunarodne svemirske postaje zamalo stradali od ostataka nekog prastarog ruskog satelita. Srećom, u posljednjem je trenu skrenuo s putanje postaje pa je nesreća izbjegnuta.

'Kina se, kao jedna ozbiljna i velika država, uključila u čišćenje i kontrolu svemirskog otpada', napisao je Tang Yagang, znanstvenik Kineske svemirske agencije koja je konstruirala i lansirala 'Lutajućeg zmaja'.

Ipak, ono što je Amerikancima zapelo za oko je specifičan dizajn kineskog satelita, prije svega njegova široka mogućnost manevriranja, a naročito njegova vrlo okretna robotička ruka koja može djelovati kao oružje, zumirati i rastavljati satelite drugih zemalja.

'Upravo zbog ovih moćnih karakteristika, 'Lutajući zmaj' može funkcionirati kao oružje, može zumirati i špijunirati satelite drugih zemalja, kao i same države. Nerealno je misliti da se sav svemirski otpad može ukloniti uz pomoć robota. Međutim, satelit s takvim mogućnostima može obavljati brojne druge zadatke', piše Daily Beast pozivajući se na 'anonimne izvore' iz Kineske svemirske agencije.

 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se