Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Oteti Hrvati su dobro!?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Članovi posade panamskog broda Irene, među kojima su dvojica Hrvata, a koji je otet u četvrtak u blizini Jemena, su dobro, doznaje se u petak u Uredu glasnogovornika Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija. Dvojica Hrvata s japanskog tankera Ajrin elektronskom su se poštom javili obiteljima.

"MVPEI je u stalnom kontaktu s nadležnim panamskim službama kao i s japanskom tvrtkom koja je vlasnik broda, a koji su nam javili da su članovi posade dobro", navodi ministarstvo dodajući da se još uvijek ne zna iz kojih razloga je brod otet. 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Naknada od oko 1500 kuna mjesečno Javni poziv koji je pobudio veliko zanimanje: Za 122 mjesta javilo ukupno 748 kandidata Slika nije dostupna Javlja ministarstvo Dvojica srbijanskih veleposlanika oteta u Libiji

Oteti pomorci navodno ne žele da se otkriju njihova imena. Neslužbeno doznajemo kako je jedan od njih navodno časnik stroja iz Župe Dubrovačke.

>> Pirati oteli tri broda, među posadom i dvojica Hrvata

Međunarodni pomorski ured (IMB) u Kuala Lumpuru objavio je u četvrtak da su pirati u vodama kod Somalije oteli tri broda, uključujući tanker MT Irene.

Tanker je navodno putovao prema Indiji iz Francuske kroz Adenski zaljev.

Dužnosnik japanskog Ministarstva prometa rekao je u četvrtak da je tanker registriran u Panami.

Vode između Somalije i Jemena smatraju se jednima od najopasnijih na svijetu. Prema IMB-u, u prvom polugodištu ove godine na tom su se području dogodila 24 piratska napada.

Šef IMB-a u Kuala Lumpuru, Noel Choong, izjavio je u petak da su pirati oteli još jedno plovilo, njemački teretni brod, kod obale Somalije, tako da je broj otetih brodova u posljednjih 48 sati porastao na rekordnih četiri.

Tanker je jedan od četiri broda kojeg su gusari oteli u posljednjih 48 sati. A to je razdoblje u kojem su zadnja dva dana izdana službena upozorenja na veću mogućnost gusarskih napada. 

Vode u okolici Somalije smatraju se među najopasnijima na svijetu. U prvih 6 mjeseci ove godine bilo je ukupno 114 otmica i pokušaja otmice brodova. A oteto je je 190 pomoraca.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene