Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nižu se osude i reakcije

Osnivač humanitarne organizacije čije je članove ubila izraelska vojska: "Ovo je bio izravan napad"

Izraelski ministar negirao je tvrdnje da su izraelske snage namjerno ciljale sedmero humanitaraca, za što ih optužuje osnivač organizacije World Central Kitchen.

Osnivač humanitarne organizacije José Andrés optužio je Izrael da su sustavno ciljali na humanitarne radnike, "automobil po automobil", na što je izraelski ministar gospodarstva Nir Barkat rekao da su takve optužbe ludost.

Barkat se uime Izraela ispričao i rekao da je Izraelu "neizmjerno žao", ali da "u ratu, nažalost, dolazi i do prijateljske vatre" te obećao da će o nesretnom događaju biti provedena istraga.

Pročitajte i ovo Palestinci obnovili zahtjev za punopravno članstvo u UN-u Zadnji zahtjev podnesen je 2011. Palestinci obnovili zahtjev za punopravno članstvo u UN-u

Međunarodna osuda

Ubojstva su potaknula snažnu međunarodnu osudu. Britanski premijer Rishi Sunak zatražio je "temeljitu, transparentnu i neovisnu istragu", dok je američki predsjednik Biden optužio Izrael da nisu poduzeli dovoljno u zaštiti humanitarnih radnika i civila te ponovio da je Amerika od Izraela tražila stišavanje sukoba protiv Hamasa i pojačavanje humanitarne pomoći.

Andrés je izrazio zabrinutost da su humanitarni radnici pokušali kontaktirati izraelsku vojsku tijekom napada te da su bili namjerno ciljani. Prema tvrdnjama WCK-a, humanitarni konvoj, koji se sastojao od tri automobila na kojima je jasno bio istaknut logo organizacije, napadnut je tijekom odlaska iz skladišta Deir al-Balah.

Pročitajte i ovo Prosvjed Izraelaca Traže prijevremene izbore Tisuće Izraelaca na ulicama prosvjeduju: "Vlada žrtvuje taoce i jača Hamas"

U vrijeme napada vozila su međusobno bila udaljena oko dva i pol kilometra.

"S dužnim poštovanjem, Izrael nikada ne bi ciljao na one koji su došli pružiti pomoć", rekao je Barkat u razgovoru s BBC-jem.

No Andrés nije uvjeren da se radi o slučajnosti. "Ovo je bio izravan napad", rekao je u drugome intervjuu.

Tijela šestero humanitaraca odvezena su u Egipat, odakle će biti vraćena u svoje zemlje, dok je 25-godišnji Palestinac sahranjen u rodnome gradu Rafi u utorak, piše BBC.

Svoje humanitarne aktivnosti zaustavila je organizacija WCK, UN je najavio da će zaustaviti noćne operacije u narednih 48 sati zbog procjene situacije, a udruga ANERA, koja je usko surađivala s WCK-om, također je rekla da će zaustaviti humanitarnu pomoć Gazi.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene