Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Operacija "Atlantska odlučnost"

Američki vojnici i tenkovi na granici s Rusijom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
NATO je u sklopu provođenja operacije "Atlantska odlučnost" rasporedio tenkove i vojsku na estonsko-ruskoj granici. Među njima su i američki vojnici te američki legendarni tenkovi M1A2 Abrams.

NATO savez nastavlja sa slanjem ogromnih količina ljudstva i vojne opreme na istok Europe, kako bi izjednačio odnos snaga s Rusijom koja je u vojnom usponu.

Pročitajte i ovo Vladimir Putin Brojni detalji Putin otkrio zašto ga je Trump korio te poručio: "Šaljem vojsku na granicu s Finskom" Vladimir Putin Visoke tenzije Putin najavio slanje vojske na granice još jedne europske zemlje i poručio: ''Rusija je spremna za nuklearni rat''

Najnoviji je to odgovor na strepnje da bi Rusija mogla eventualno započeti invaziju na baltičke zemlje. Trenutno se u Litvi, Latviji i Estoniji nalazi po 1000 američkih vojnika, a osim u tim zemljama, američki vojnici prisutni su i u Poljskoj, Finskoj, Velikoj Britaniji i Kanadi.

U baltičkoj regiji vlada osjećaj straha i nelagode prema Rusiji, otkako je Putin anektirao Krim, koji se prethodno odvojio od Ukrajine i proglasio neovisnost. Taj potez naišao je na široke osude u međunarodnoj zajednici, no do danas se ništa po tom pitanju nije promijenilo, niti postoje naznake da će se išta promijeniti.

Zapadni stručnjaci strahuju da ruski predsjednik Vladimir Putin želi stvoriti "Sovjetski savez 2.0" i vratiti Rusiju na međunarodnu političku scenu, dok istovremeno novi američki predsjednik Donald Trump želi zatopliti odnose između SAD-a i Rusije, prenosi Daily Star.

"Atlantska odlučnost je dokaz kontinuirane predanosti SAD-a kolektivnoj sigurnosti putem niza akcija osmišljenih tako da uvjere saveznike u NATO savezu i partnere, da je Amerika predana trajnom miru i stabilnosti u regiji, u jeku ruske intervencije u Ukrajini", stoji u priopćenju američkog ministarstva obrane.

Putinov odgovor zasigurno neće dugo trebati čekati.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene