Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tko njih pita?

Oni najviše stradavaju...257 djece žrtve su nasilja u Gazi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
I dok se borbe nastavljaju, svakog dana palestinski liječnici u bolnice dovode nove ranjene i ubijene žrtve nasilja koje traje od 27. prosinca prošle godine. Veliki broj njih su i djeca, potpuno nevine žrtve još jednog rata.

Od početka rata u Gazi je poginulo 715 ljudi, a oko 3.000 ih je ranjeno. Najmanje 11 Izraelaca je ubijeno. Iako se podaci mijenjaju iz minute u minutu, izvještaju UN-a kažu da je u Gazi dosad ubijeno 257 djece

Pročitajte i ovo Razorena Gaza Nastavljaju se pregovori Korak do primirja u Gazi: "Izrael je sve prihvatio i sada se čeka odluka Hamasa" Kamala Harris ugošćuje člana izraelskog ratnog kabineta U ponedjeljak Potpredsjednica SAD-a sastat će se sa članom izraelskog ratnog kabineta

>> Belgija pokreće misiju za evakuaciju djece iz Gaze

>> Izraelci u Gazi krše međunarodne zakone

Njihova malena tjelešca leže sa strane zamotana u bijele plahte. Pougljena lica malene djece čiji je život naprasno prekinut vire iz ruševina njihovih razrušenih kuća. U nekom drugom dijelu grada jedan otac svoje ranjeno dijete na umoru drži u hitnoj službi nakon izraelskog raketiranja UN-ove škole.

Djeca koja čine više od polovice prenapučene populacije Gaze od 1.4 milijuna ljudi česte su i nezaštićene žrtve rata između Izraela i Hamasa u kojoj živote gube civili.

'Najteže je što djeca nigdje nisu sigurna i roditelji ih ne mogu zaštititi', rekao je Iyad Sarraj psiholog koji u Gaza živi sa svoje četvero posvojene djece. Njegov 10-godišnji sin Adam, zbog straha od bombaških napada razvio je napade astme.

Iako je Izrael više puta naglasio kako su ciljevi bombardiranja samo Hamasovi vojni objekti kako bi osvetili napade na Izrael i kako pritom pokušavaju izbjeći civilne žrtve. No, paradoks je u tome što se zbog prenapučenosti civili i oni najmanji ne mogu sakriti u blokiranoj Gazi i tako bombardiranje gusto naseljenih područja neminovno dovodi do civilnih žrtava

>> Izrael priznao: Nije bilo raketiranja iz UN-ove škole

>> 'Izraelski stroj za razaranje ignorira pozive da se okonča pokolj civila'

Djeca koja žive u Gazi igraju nogomet na ulicama razrušena grada. Po zvuku eksplozije, jedan je dječak zviždao, kako bi prekinuo igru. Nakon što su se zaštitili, i napadi prestali, dječaci su nastavili igru. I iako izlaze iz zaštićenih kuća, kažu kako to rade jer im je dosadno i nemaju ništa drugo što bi mogli raditi.

A Gaza je stvarno opasno igralište. Djeca pogibaju u napadima na kuće, dok se voze u automobilima sa svojim roditeljima, na putu prema trgovini i u UN-ovim skloništima. Djeca koja zaštićena prežive napade u podrumima svojih kuća nakon bombardiranja u potrazi su za svojim roditeljima. Izgubljeni, sami, gladni i u strahu ne razumiju i ne znaju zašto se još jedan rat vodi i zašto su njihove kuće meta napada.

U predgrađu Gaze pronađena su četiri djeteta koja su sjedila pored svojih majki, i bila su preslaba kako bi mogla samostalno stajati na nogama. Na drugoj strani grada pougljeno dijete dovedeno je u bolnicu. Bila je to petomjesečna djevojčica.

Kažu kako je dijete mrtvo bilo najmanje dva dana.

'Ova je djevojčica stara samo 5 mjeseci bila je mrtva više od dva dana. Psi su pojeli dio njezina tijela. Prije toga dijete je zapaljeno', rekao je Attia Barami. 

>> Izraelci napadaju škole, najmanje 40 mrtvih

>> Izraelski 'rat bez milosti' traje 60 godina

Iako Izraelci tvrde kako ne žele naštetiti djeci, djeca pogibaju, ostaju siročad ili osakaćeni do kraja života. Škole su zatvorene, a mališani nemaju kamo pobjeći.

Većina njih odrasla je sa ovim nasiljem u sukobu s Izraelom. Tada djeca, danas odrasli, još davne 1980. godine bacali su kamenje na izraelske vojnike, u osveti protiv okupacije. 2000. godine neke nove klince Hamas je regrutirao u svoje mlade bombaše. Generacija je to koja je proživjela traumu i osjećaj beznađa koji proživljavaju i njihovi roditelji i kao takvi pogodni su za obučavanje i ispiranje mozga.

Djevojčica koja je ostala bez nogu u napadima, dječak koji se skriva pod ruševinama bez obitelji, uništeni roditelji koji su na rukama odnijeli svoje mrtvo dijete u bolnicu, svi oni i samo oni prave su i jedine žrtve još jedne bitke u ratu koji traje već 60 godina. A njihova imena, godine i izgubljeno djetinjstvo ljudima na drugoj strani puške ne znače ništa.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene