Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Napadi sve brutalniji

Izraelci napadaju škole, najmanje 40 mrtvih

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Najmanje 40 Palestinaca poginulo je u napadu izraelskih tenkova na školu UN-a u izbjegličkom kampu u Jabalyji u pojasu Gaze. Izraelci se brane tvrdnjom da su u školi bila i dva pripadnika Hamasa.

Dvije tenkovske granate eksplodirale su pred školom i šrapnelima zasule ljude pred zgradom i u njoj. U tu su se školu stotine Palestinaca sklonile od sukoba izraelske vojske s gerilcima Hamasa. Nekoliko desetaka ljudi ranjeno je u tom napadu, službeno je priopćila palestinska strana, a glasnogovornik izraelske vojske rekao je da još provjerava taj podatak.

Pročitajte i ovo Izraelske rakete pogodile lokaciju u Iranu Iz minute u minutu Šef NATO-a oglasio se o ratu na Bliskom istoku; Iranski ministar: "Izraelski dronovi nisu prouzročili štetu..." Slika nije dostupna Ofenziva protiv Hamasa Zračni napad na Gazu: Poginulo 7 civila, od toga 5 djece

>> Izraelske snage dublje u pojasu Gaze

>> 'Cionisti su suočeni sa snažnim otporom fanatičnih Palestinaca'

U utorak ujutro izraelski zračni udar ubio je troje Palestinaca u još jednoj školi koju u pojasu Gaze vode Ujedinjeni narodi. Bolničke vlasti u Gazi kažu da je od početka izraelskoga napada 27. prosinca poginulo 635 Palestinaca, a 2.900 je ranjeno.

'U školi bio Hamas'

Nekolicina pripadnika Hamasova oružanog krila bila je među 46 osoba ubijenih u osnovnoj školi Ujedinjenih naroda što ju je u utorak pogodila izraelska granata u izbjegličkome logoru u Jabaliyi, objavio je izraelski vojni glasnogovornik. Prema njegovim riječima, Izrael ima imena dvojice stradalih Hamasovih gerilaca. Riječ je o Imadu i Hassanu Abu Askaru, a prema izraelskim podacima, oni su bili pripadnici Hamasove raketne i minobacačke postrojbe.

Oni su s područja škole pucali na izraelske kopnene snage nekoliko kilometara udaljene od toga izbjegličkog logora, rekao je glasnogovornik. Izraelska je kopnena vojska reagirala minobacačkim napadom. 'Nije to prvi put, palestinski su gerilci već pucali iz UN-ovih škola', tvrdi glasnogovornik. Lokalno je stanovništvo već reklo da su palestinski gerilci neposredno prije napada doista pucali na izraelsku vojsku blizu Jabaliye, ali ne iz škole, nego s područja u blizini škole.

Palestinci ljuti na gerilce

Nekolicina stanovnika Gaze izrazila je gnjev i na palestinske gerilce koji su skriveni iza zgrada i s krovova pucali na Izraelce i tako ugrozili civile, kao i na Izraelce koji su uzvratili vatru bez obzira na civile. Osoblje UN-ove misije UNWRA-e koja vodi tu školu, tvrdi da je zgrada bila jasno označena plavom UN-ovom zastavom te da je Izrael od UN-a dobio satelitske koordinate svih UN-ovih škola i skloništa u Gazi. UNWRA zahtijeva neovisnu istragu, dodaje se.

Ban: Napadi na škole neprihvatljivi 

Izraelski napadi na tri škole u pojasu Gaze koje vodi UN u zadnja 24 sata, uključujući i današnji napad u kojem je poginulo više od 46 civila, 'neprihvatljivi su i ne smiju se ponoviti', poručio je glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon. Prema podacima UN-a, gotovo 15.000 Palestinaca koji su pobjegli pred borbama izraelskih snaga i militanata Hamasa, sklonilo se u više od 20 škola u pojasu Gaze. Ban ističe da su lokacije škola bile dane izraelskoj vojsci te da je Izrael bio upozoren da njegove akcije ugrožavaju UN-ove lokacije.

'Zaprepašten sam što su se unatoč tim opetovanim naporima današnje tragedije dogodile', rekao je Ban. 'Napadi izraelskih vojnih snaga koji ugrožavaju UN-ove zgrade koje se koriste kao skloništa posve su neprihvatljivi i ne smiju se ponoviti. Jednako neprihvatljive su bilo kakve akcije militanata koje ugrožavaju palestinsko stanovništvo', dodao je, pozivajući još jednom na hitan prekid nasilja. 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene