Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zaštita potrošača

Odzvonilo zraku u vrećicama čipsa: Stiže nova zakonska odredba

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Europski parlament potvrdio je zabranu pakiranja čiji je isključivi cilj zavarati potrošača količinom samog proizvoda.

Vrećice od čipsa pune zraka, ambalaža u kojoj je više plastike nego proizvoda, velike kutije, a malo sadržaja, sve će to otići u povijest, istaknula je hrvatska europarlamentarka Biljana Borzan u priopćenju.

"Čak 73 posto građana EU-a kaže da su bili zavarani velikom ambalažom proizvoda. Naime, premda na proizvodu piše količina, potrošači nerijetko odokativno procjene količinu sadržaja, a kad dođu kući, neugodno se iznenade. Dobivam jako puno upita građana za proizvode poput čipsa, pahuljica, pa čak i proizvode koji dolaze u bocama", kaže Borzan.

Stoga je Europski parlament potvrdio zabranu pakiranja čiji je isključivi cilj zavarati potrošača količinom samog proizvoda, poput nepotrebnih slojeva ambalaže ili lažnog dna.

Pročitajte i ovo Kontrasmjer na Pelješkom mostu nakon teksta DNEVNIK.hr-a VIDEO Objavljeno tko je vozio Pelješkim mostom u zabranjenom smjeru: Još se i polukružno okrenuo nasred ceste

Pročitajte i ovo Prometna nesreća kod Varaždina - 1 Imao 1,70 promila FOTO Pijani tinejdžer pokosio autobusnu stanicu, prometni znak i ogradu, Isus ga uspio zaustaviti: Ozlijeđeni je prevezen u bolnicu

Borzan je podsjetila da prosječan stanovnik EU-a baci oko 188,7 kilograma ambalažnog otpada, a u Hrvatskoj se baci oko 75 kilograma, od čega se samo manji dio reciklira: "Ovom odredbom osigurat ćemo da građani dobiju najviše za svoj novac, ali i zaštititi okoliš."

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene