Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ugledni odvjetnik:

'Srbija po zakonu mora naložiti Šešeljevo uhićenje'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Fila je za 'Blic' rekao da će srbijanska vlada morati izdati nalog za uhićenje i izručenje Vojislava Šešelja je to 'nalaže srbijanski zakon o suradnji s Haaškim tribunalom'.

Srbijanski ministar unutarnjih poslova Nebojša Stefanović ocijenio je u srijedu za beogradski tisak da o Vojislavu Šešelju sada treba brinuti Haaški tribunal (ICTY) koji ga je i pustio na privremenu slobodu ne konzultirajući Srbiju niti joj dajući bilo kakvu preporuku, dok ugledni odvjetnik Toma Fila tvrdi da će Srbija po zakonu morati naložiti Šešeljevo uhićenje.

Pročitajte i ovo Prosvjed za Juliana Assangea Oslobodite Juliana Assangea Osnivač WikiLeaksa nije došao pred suce, prosvjednici traže njegovo oslobađanje: "Julian Assange je heroj" Vojislav Šešelj (Foto: Pixell) nema reakcija na istup Zastupnica Šešeljevih radikala hrvatskog predstavnika u parlamentu nazvala ustašom

Na pitanje lista 'Blic' o tome hoće li uhititi haaškog optuženika i vođu Srpske radikalne stranke (SRS) ako Tribunal od Srbije zatraži njegov povratak u pritvor, Stefanović 'slučaj Šešelj' nije želio dodatno komentirati, a bez komentara je bio i ministar pravosuđa Nikola Selaković, obojica članovi vladajuće Srpske napredne stranke (SNS).

'Priča o tome ostavila me je bez komentara', citira 'Blic' izjavu Selakovića u povodu zahtjeva Haaškog tužiteljstva da se Šešelja vrati u sheveningensku ćeliju.

Nikolić: Zahlađenje odnosa RH i Srbije prestat će čim prođu predsjednički izbori

Konkretniji odgovor dao je poznati beogradski odvjetnik Toma Fila koji je u Haagu zastupao bivšeg srbijanskog dužnosnika Nikolu Šainovića, a angažiran je i u obrani Gorana Hadžića.

Fila je za 'Blic' rekao da će srbijanska vlada morati izdati nalog za uhićenje i izručenje Vojislava Šešelja je to 'nalaže srbijanski zakon o suradnji s Haaškim tribunalom'.

Na pitanje kada se očekuje odluka Raspravnog vijeća o zahtjevu Tužiteljstva i šta u praksi znači poruka iz Haaga da će 'odlučivati u razumnom roku', Fila kaže da je to rok 'koji hoće Tribunal'.

'Po pravilima ICTY-a, rokovi vrijede samo za odvjetnike, jer se Tužiteljstvo poziva na neke njihove razloge pravičnosti', objašnjava Fila podsjećajući i na ponašanje glavnog haaškog tužitelja Sergea Brammertza.

'Beograd se nije proslavio u slučaju Šešelj'

'Tako se ni Brammertz najprije nije žalio zbog (puštanja na privremenu slobodu) Šešelja, a sad se žali. U međuvremenu se dogodilo samo ono što su svi znali - da će Šešelj ponoviti ono što je govorio i u samom Tribunalu', ocijenio je Fila.

Ugledni beogradski odvjetnik ukazuje i na apsurdnu situaciju u koju je Haag stavio Srbiju jer je Šešelj 'iako ovdje (u Srbiji), zapravo formalno-pravno u Haagu'.

'Ako bismo ga (Šešelja) i optužili u Srbiji za neko kazneno djelo, za vođenje tog postupka morali bismo pričekati da se ponovno vrati iz Haaga', ustvrdio je Fila podsjećajući da se, po haaškim pravilima, svi postupci u matičnoj zemlji prekidaju i odlažu dok se ne završi proces pred ICTY-em.

'Zašto bismo mi otkrivali našu taktiku?'

Zamjenik predsjednika Srpske radikalne stranke i Šešeljev bliski suradnik Nemanja Šarović nije želio odgovoriti što bi se dogodilo i kako bi reagirali članovi i pristaše SRS-a u slučaju da policija krene uhititi Šešelja.

'Zašto bismo mi otkrivali našu taktiku? Uostalom, nije naše da se o tome izjašnjavamo', rekao je Šarović.

Raspravno vijeće nema rok za odlučivanje o Šešelju

Haaško tužiteljstvo je prvo priopćilo da se neće žaliti na odluku raspravnog vijeća o puštanju Šešelja, ali su, po navodima beogradskog 'Blica', u Tužiteljstvu rekli kako je zahtjev za opoziv sudske odluke upućen naknadno 'zbog toga što Raspravno vijeće nije ništa poduzelo kao reakciju na Šešeljeve javne izjave i ponašanje nakon puštanja na slobodu'.

'Očekivali smo da Vijeće pažljivo prati njegove (Šešeljeve) aktivnosti i poduzme odgovarajuće mjere. Kako to nije uradilo, Tužiteljstvo drži potrebnim formalno zatražiti ukidanje privremenog boravka na slobodi', rekli su 'Blicu' neimenovani Brammertzovi suradnici.

Šešelj je u utorak navečer bio i jedna od tema intervjua srbijanskog predsjednika Tomislava Nikolića koji je za Radio-televiziju Srbije rekao da će trenutačno zahlađenje odnosa Beograda i Zagreba, potaknuto Šešeljevim govorom mržnje, prestati čim prođu predsjednički izbori u Hrvatskoj i da će novi ili stari predsjednik svakako željeti imati dobre odnose sa Srbijom. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene