Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Povratak u Haag

Raspravno vijeće nema rok za odlučivanje o Šešelju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Raspravno vijeće ICTY-ja nema rok za očitovanje o zahtjevu haškog tužiteljstva da se optuženog ratnog zločinca Vojislava Šešelja vrati u pritvor i o tome će odlučiti u dogledno vrijeme pa je prerano spekulirati kakav će biti postupak za njegovo izručenje, rekla je Hini glasnogovornica Haškog suda u utorak.

Tužiteljstvo je u ponedjeljak zatražilo da raspravno vijeće vrati Šešelja u pritvor jer je izričito izjavio da se neće vratiti na sud, prijetio ljudima koji surađuju s tužiteljstvom i vrijeđao žrtve čime je kršio uvjete za privremenu slobodu na koju je pušten iz humanitarnih razloga zbog njegova zdravstvenog stanja.

Pročitajte i ovo U Haagu započela konferencija o ratnim zločinima u Ukrajini Nakon dvije godine U Haagu započela konferencija o ratnim zločinima u Ukrajini Jezero u Svetoj Nedjelji - 1 pronađeni dijelovi tijela Proračunato ubojstvo imućnog Dubrovčanina zbog 400.000 eura: "Izgleda mi da je ipak punomoć falsificirana"

"Ne postoji rok" u kojem je vijeće dužno očitovati se na zahtjev tužiteljstva, rekla je glasnogovornica Magdalena Spalinska.

"Zahtjev je sada pred raspravnim vijećem i ono će odlučiti u doglednom vrijeme", rekla je za Hinu.

Tužiteljstvo je pozvalo raspravno vijeće da "hitno sazove" ročište na kojem će razmotriti svoju odluku o puštanju na privremenu slobodu i Šešeljevo zdravstveno stanje.

Spalinska nije željela nagađati kako bi mogao izgledati postupak izručenja Šešelja u Den Haag.

"Prerano je spekulirati o tome", rekla je.

Hrvatska mora pitati Haag: Zašto ste pustili Šešelja na slobodu?

Dodala je da su u odluci o privremenom puštanju na slobodu Srbiji navedni uvjeti Srbiji za postupanje.

Haški sud objavio je 26. studenoga uvjete pod kojima je kojima je pustio Šešelja, a među njima je i taj da mora predati putovnicu te mu srbijanske vlasti ne smiju izdati novu koja bi mu omogućila putovanje bez dopuštenja suda.

Od povratka u Srbiju Šešelj je svojim izjavama pokazao da ne odustaje od ratnohušačke retorike iz 90-ih godina zbog čega su posebnim rezolucijama reagirali Hrvatski sabor i Europski parlament.

Zbog slučaja Šešelj hrvatski premijer Zoran Milanović otkazao je sudjelovanje na ekonomskom skupu u Beogradu, a osim njega i predsjednika Republike Ive Josipovića i drugi su hrvatski dužnosnici pozvali Srbiju da se ogradi od Šešeljevih izjava. (hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene