Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nužno isključenje javnosti

Odluka o Rončevićevom imunitetu ‘iza zatvorenih vrata’

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Državno odvjetništvo zatražilo je od predsjednika Hrvatskog sabora da se sutrašnja sjednica Mandatno-imunitetnog povjerenstva na kojoj bi se trebalo odlučivati o imunitetu Brislava Rončevića, osumnjičenog za zlouporabu položaja i ovlasti, održi ‘iza zatvorenih vrata’, jer su uz zahtjev za odobrenje kaznenog progona priloženi i neki dokumenti koji trebaju ostati tajni.

‘Kako je uz zahtjev dostavljen i preslik kaznene prijave Ministarstva unutarnjih poslova te druga pismena iz državnoodvjetničkog spisa, a s obzirom na zakonske odredbe o tajnosti istrage i izvida, Državno je odvjetništvo dužno upozoriti na potrebu čuvanja tajnosti tih podataka’, objasnio je DORH na svojoj internetskoj stranici. U DORH-u podsjećaju da je Zakonom o kaznenom postupku propisana tajnost istrage dok Zakon o državnom odvjetništvu propisuje tajnost državnoodvjetničkih spisa.

Pročitajte i ovo Privođenje osumnjičenog za ubojstvo Ukrajinca u Slavonskom Brodu - 6 U stanu Cure detalji o ubojstvu u Slavonskom Brodu: Na proslavi rođendana izbila je tučnjava... Policija istražuje smrt Ukrajinca Uhićen je FOTO Policija otkrila tko je ubio Ukrajinca u Slavonskom Brodu, objavili i što je s ostalim privedenima

>> Sutra se odlučuje o skidanju Rončevićevog imuniteta

Nužno isključenje javnosti

‘Dakle, isključenje javnosti je nužno s obzirom na zakonske odredbe o tajnosti pismena državnog odvjetništva i to je jedini i isključivi razlog zbog kojeg smo predložili da se primjenjuju odredbe o zaštiti tajnosti podataka’, ističu u Državnom odvjetništvu. Rončevića se tereti da je kao ministar obrane pri nabavi vojnih kamiona zlouporabio položaj i ovlasti, pri čemu je pribavljena znatna imovinska korist. Za takav oblik tog kaznenog djela zakon predviđa zatvorsku kaznu od jedne do deset godina. Prema pisanju medija Rončevića i njegova bivšeg pomoćnika za financije Ivu Bačića policija tereti da su oštetili državni proračun za 10 milijuna kuna pri kupnji 39 vojnih kamiona 2004. Rončević, koji je na čelu MORH-a bio od 2003. do početka 2008., prije je ocijenio kako je postupak protiv njega politički motiviran, no to nije objasnio. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene