Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Napadi u Mumbaiju

Odgovornost za napad preuzela skupina 'Deccan Mujahedeen’

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Skupina naziva ‘Deccan Mujahedeen’ preuzela je odgovornost za koordinirane smrtonosne napade koji se posljednja dva dana događaju u Mumbaiju, ali analitičari ne znaju gotovo ništa o ovoj grupi te neki čak odbacuju njihovu odgovornost.

Obavještajne službe Indije i izvan nje pokušavaju otkriti tko su napadači na Mumbai u kojem je najmanje 155 ljudi poginulo, a više od 300 ranjeno te što je bio njihov motiv. ‘Deccan Mujahedeen se čini kao jedna predivna grupa koja je došla niotkuda, koja je radila neprimjetno sve ovo vrijeme, a unatoč tome je uspjela izvesti tako sofisticirani i dobro koordinirani napad’, rekao je analitičar za sigurnost Will Geddes, te dodao kako je to naprosto malo vjerojatno, prenio je CNN.

Pročitajte i ovo Ilustracija Škola u Trogiru Uhićen otac učenice koji je upao u razred i šakom udario profesora: "Djeca su u šoku!" Policija u Vukovaru, ilustracija Podignuta optužnica Optuženi napadači na skupinu djece u Vukovaru: Za četvoricu se traži produljenje istražnog zatvora, za petog mjera opreza, a šesti je u bijegu

Jedan visoko pozicionirani sigurnosni dužnosnik koji je upoznat s napadima u Indiji tijekom posljednjih godina rekao je da je vođa operacije porijeklom iz Bangladeša, a milianti su stanovnici Indije, Kašmira i Bangladeša. Prema načinu izvedbe vjerojatno je da je ovaj napad povezan s Lashkar-e-Tayyiba (Vojska čistih), islamska ekstremna skupina koja je izvela prijašnje napade na Indiju i ima nekoliko tisuća članova, ali oni su zanijekali povezanost s napadom. 

>> Oslobođen Židovski centar, pet mrtvih

Obavještajci spominju još jednu grupu: Jaish-e-Mohammed, čija je baza u Pakistanu te se poput LeT-a bori za okončanje indijske vladavine u Kašmiru. U prijašnjim su napadima koristili granate i puške (isto što koristi skupina koja je izvršila napade u Mumbaiju).

Britanija o ulozi Britanaca pakistanskog podrijetla u napadima na Mumbai 

Britanske vlasti pokušavaju provjeriti jesu li Britanci pakistanskog podrijetla sudjelovali u napadima u Mumbaiju, rekla je petak ministrica unutrašnjih poslova.

Londonski list Evening Standard prenio je iz izvora bliskih indijskoj vladi podatak da su neki od naoružanih napadača bili Britanci. I jedna je zastupnica u Europskom parlamentu rekla kako je čula da su upleteni britanski Pakistanci.

'Važno je to ocijeniti na temelju kvalitetnih obavještajnih spoznaja i upravo radimo na tome', rekla je novinarima ministrica unutrašnjih poslova Jacqui Smith.

Ona kaže kako je Britanija spremna ponuditi indijskim vlastima svu potrebnu pomoć, pa i forenzičare i obavještajce za istragu tih napada u kojima je ubijeno 140 ljudi, a stotine su ranjene.

Britanski izvor iz služba sigurnosti rekao je da je još prerano d se kaže jesu li točni izvještaji prema kojima su u napadima sudjelovali i britanski državljani.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene